Endine Moskva Majanduskõrgkooli professor Sonin, kes on olnud avalikult kriitiline Venemaa majanduspoliitika osas, teatas, et lahkub riigist ja võtab vastu professori ametikoha Chicago ülikoolis.

"Loomulikult on see seotud viimaste aastate poliitiliste sündmustega," kirjutas ta oma blogis. "Kuni aastani 2014 ma isegi ei kaalunud püsiva töökoha vastu võtmist välismaal."

Moscow Timesi andmetel koondati mees aasta alguses oma töökohalt.

Mitmed USA professorid on pärast teate avalikuks tulemist Twitteris oma arvamuse esitanud.

"Pärast Zhuravskaja ja Gurievi lahkumist teatas Sonin, et läheb Chicagosse. Miks peakski Venemaal olema intelligentseid majandusteadlasi? Elagu Putin ja lauslollus," kirjutas näiteks Anders Aslund.

Sonini lahkumine ei ole üllatav. Moscow Timesi andmetel on mitmed Kremli suhtes kriitilised ökonomistid viimastel aastatel lahkunud tuues põhjuseks poliitilise surve ja paremad võimalused võõrsil.

Akadeemikute lahkumine on osa suuremast demograafilisest trendist, mis Venemaad kahjustab. See on tõsine ajude väljavool.

Emigratsiooni näitajad olid alates 1997. kuni 2011. aastani langustrendis, kuid siis tuli äkiline tõus. Selle tõi kaasa Putini kolmas ametiaeg. 2012. aastal lahkus riigist 123 000 inimest, 2013. aastal 186 000. Kõige hullem statistika on aga 2014. aasta teise poole kohta, kui lahkus 203 000 venelast. Oluline on siin eelkõige see, millised need lahkujad on.

"Ehkki lahkujate koguarv on suhteliselt väike, on nende profiil muutunud," teatab World Policy. "Kui Nõukogude Liit lagunes, siis oli tüüpiline emigreeruja vaene oskusteta noor mees. Täna on ta heal järjel professionaal."

Lahkujate seast leiame male eksmaailmameistri Garry Kasparovi, ajakirjaniku Leonid Bershidski ning Venemaa Facebooki ehk VKontakte looja Pavel Durovi.

Peamiselt lahkutakse töö pärast, sest riigis on väga karm korruptsioon ning väidetavalt mõjutatav kohtusüsteem. Teised aga lahkuvad laste pärast.

"Ma soovin, et mu lapsed kasvaksid ausamas riigis. Sellises, kus seaduste täitmist enam-vähem jälgitakse. Ma uskusin varem, et Venemaa ühiskond on võimalik paremaks muuta, kuid põhimõtteliselt olen lootuse täielikult kaotanud. On aeg lahkuda," ütles üks Vene ärimees Vocativ'ile.