Kuna temalt rööviti relva ähvardusel Samsung Galaxy S4, on 24aastane Fernandez sunnitud jahtima kaupa, nagu seda teevad paljud venezuelalased, kes elavad maailma kõrgeima inflatsiooniga riigis, kus toiduainete puudus on krooniline ja vohab kuritegevus.

„Mul on samasugune abituse tunne, nagu siis, kui pead käima WC-paberi või toiduõli otsingutel kolmes või neljas supermarketis,“ ütles ta. Paari nädalase ootamise järel saab ta osta Samsung Galaxy Fame’i – mis on lihtsam telefon. „Kui see varastatakse, ei löö see nii valusasti.“

Kuid puudus ei puuduta vaid kalleid nutitelefone. Venezuelas puuduvad laovarud ja dollarite puudus on muutnud mistahes mobiiltelefoni ostmise katsumuseks. Seni on 2015. aastal müüdud vaid 4,9 miljonit mobiiltelefoni, prognoosis Pyramid Research. Seda on 46% vähem, kui müüdi 2012. aastal.

Venezuela on hädas nafta hinna kukkumisega. Nafta osa Venezuela ekspordist on 95%. Inflatsioon tõusis detsembris 69 protsendile, selgus mais avaldatud andmetest. Barclays prognoosis 20. mail, et praegu on inflatsioon juba mõõdetav kolmekohalise numbriga.

Fernandes maksis 3G Fame telefoni eest 17 000 bolivari ehk ametliku valuutakursi järgi umbes 2700 USA dollarit ehk umbes 2,3kuu miinimumpalga.

Ametliku kursiga saavad valuutat osta vähesed. Eri tehinguteks on kaks ametliku kurssi 6,3 ja 12 bolivari dollari eest. Venezuela kehtestas veebruaris veel kolmanda kursi, millega saavad tehinguid teha need, kes ei saa parema kursiga osta. Selle alusel maksab USA dollar 196,95 bolivari. Mustal turul maksab USA dollar 456 bolivari. Musta turu kursi alusel maksab iPhone 6 658 dollarit. Ametliku kursi järgi maksab 300 000 bolivari maksev luksuskaup 47 678 USA dollarit, selgub e-äri kodulehelt Mercado Libre. See on võrdne 41kordse miinimumkuupalgaga.