"Oleneb, mida anomaaliaks nimetada... Miinusega elektrienergia hind - Taanis eelmise aasta detsembris -, kus makstakse peale nendele, kes elektrit tarbivad ja samuti 2000 EUR/megavatt-tunni eest, kui seda ollakse nõus sellise hinnaga ostma, ei ole anomaalia. Seda juhul, kui on põhjendus, mis selle hinna selliselt sel ajahetkel kujundas," märgib Veskimägi.

"Aga jah, Eesti tarbijad oleme kaitsnud täna läbi ELE piirkonna tekitamise. Selgituseks, et 2010 augustis tehti hinnata pakkumised just Läti ja Leedu turuosaliste poolt. Seda täna enam juhtuda ei saa.

Lätis ei ole veel avatud Nord Pool Spoti (NPS) hinnapiirkonda, mistõttu on Eesti-Läti piiril ülekandevõimsuse jaotamise põhimõtted kokku leppinud Eesti, Läti ja Leedu süsteemihaldurid.

Eleringi, Augstspriegumals Tiklsi and Litgridi vahel sõlmitud vastastikuse mõistmise memorandum sätestab, et 80% ülekandevõimsusest jaotab NPS kahe piirkonna - NPS Eesti ja NPS ELE - vahel ning 20% jaotatakse võimsusoksjoni meetodit kasutades.

NPS ELE piirkonnas saavad pakkumisi esitada 2012. aasta 18. juunist need Läti ja Leedu turuosalised, kes soovivad osta elektrienergiat piiril Eestist või müüa elektrienergiat Eestisse.

ELE hinnapiirkonnas toimub hinnaarvutus vastavalt NPS reeglitele, kusjuures arvesse võetakse ELE pakkumispiirkonda tehtud ja kinnitatud pakkumised