Daiwa afääriga Hoiupanga Töötajate Aktsiaseltsile (HTAS) läinud enam kui 200 miljonit krooni väärt Hansapanga aktsiad jäävad peale kaheaastast kohtuvaidlust Marcel Vichmanni juhitud HTASile ning pank saab nende eest vaid 56 miljonit krooni.

Eile Hansapanga ja HTASi vahel sõlmitud kokkuleppe järgi müüb Daiwa skeemis osalenud offshore firma Coalgate 225-miljoni kroonise võlakirja 56 miljoni krooni eest ning Hansapank ja HTAS lõpetavad kõik käimasolevad kohtuvaidlused. HTASile jääb aga 1,584 miljonit Hansapanga aktsiat.

“See lepe tähendab, et enam rohkem ei ole Hansapangal võimalik kaotada,” ütles läbirääkimistel panka esindanud vandeadvokaat Raino Paron. “56 miljonit on päris hea tulemus.”

Ka HTASi esindanud vandeadvokaat Leon Glikman lausus, et on tehinguga rahul. “Eesti on liiga väike, et siin aastaid pureleda,” ütles ta. “Ma usun, et ka Hansapank on rahul.”

Võlakirja ostjat pooled ei avalda, kuid analüütikute sõnul on see tõenäoliselt Vichmanniga seotud firma, sest vaevalt keegi loodab Coalgate’ilt 225 miljonit krooni tagasi saada kui Hansapank seda kahe aasta jooksul ei suutnud.

“Terve mõistus ütleb, et võlakirja sai osta keegi, kes on seotud selle tehingu kreeditoridega,” ütles endine HTASi aktsionär ning Hoiupanga juhatuse esimees Olari Taal, kes oma osaluse HTASis 1998. aastal Vichmannile kinkis.

Analüütikud ootasid, et Hansapank saab Daiwa-tehingust tagasi umbes sada miljonit krooni ning nende sõnul näitab tehing, et Hoiupanga endine peajurist Vichmann oli vaidluses tugevamal positsioonil kui pank. Pank on vaidlusalused 225 miljonit krooni siiski juba varem maha kandnud ja 56 miljonit krooni on neile erakordne tulu.

“Ma ei ütleks, et Vichmann tegi pangale 1:0, vaid pigem 0,6:0,” ütles Ühispanga analüütik Sander Danil. “Vichmann tegi parema tehingu kui Hansapank, kuid vähemalt pole pangal enam riski, et nad võiksid selle jamaga veel raha kaotada.”

Trigon Capitali analüütik Toomas Reisenbuk ütles, et Hansapangal oleks olnud väga raske sellest tehingust veel paremat tulemust välja nõiduda. “Ilmselt lootsid kõik, et pank saab veidi rohkem raha, aga 56 miljonit ei ole üllatav summa,” lausus ta. “Minu jaoks oli põhiline pettumus see, et Hansapank ei suutnud kohtus oma seisukohti piisavalt hästi kaitsta.”

Taal ütles, et nii Vichmanni kui Hansapanga jaoks oli parem pigem õudne lõpp kui lõputu õudus. “Hansapanga ja Vichmanni jaoks tähendab tänane kokkulepe ühe pika ja kurnava vastuseisu lõppu,” lausus ta.

Taal lisas, et Hansapangalt saadud aktsiate kasutamine on Vichmanni enda asi ning tema endise Hoiupanga töötajana ning Daiwa tehingus kahju kandjana sellele ei pretendeeri.

“Vichmann pidas seda võitlust üksi, nii et talle kuuluvad kõik võidud, aga ka kaotused, mis sellega kaasnesid,” ütles Taal.