Marcel Vichmann on rakendanud oma äripartnerid võitlusesse neljanda põlvkonna mobiiliteenuste sagedusloa kindlustamiseks.

Riik pani sagedusloa enampakkumisele alghinnaga 70 miljonit krooni ja sai eelmise nädala lõpuks neli pakkumist, millest kolm olid selgelt seotud Bravocomiga. Viimasest kuulub Vichmannile ligi 40-protsendine osalus.  

Üks pakkumine tuli Bravocomi nõukogu liikme ja akadeemik Endel Lippmaa poja Jaak Lippmaa firmalt RealGroup Systems, teine Vichmanni Edelaraudtee äripartneri Henn Ruubeli firmalt ProGroup Holding ning kolmas Vichmanni äripartneri Jaanus Kikkase firmalt Renberg Investments. Kikkas on Vichmanni omanduses telekommunikatsioonifirma ViaTel tegevjuht. ViaTel pakub MaxZeppelinki kaubamärgi all fikstelefoni-, mobiili- ja andmesideteenuseid. Kõigi pakkumiste puhul oli firma esindajaks märgitud üks ja seesama inimene – Jaak Lippmaa.

Küsimusele, kas pakkumine sai tehtud hea sõbra Marcel Vichmanni eest, vastas Ruubel, et ei räägi plaanidest avalikult enne, kui konkursi võitja on välja kuulutatud.

Konkureerida tuleb Bravocomil vaid venelaste Crosson Capitali pakkumisega. Selle firma juhatuses on Pavel Kuzmin, kes on seni pakkunud Go Telekomi kaubamärgi all sideteenuseid.

“Kui asjad lähevad nii nagu plaanitud ja me omandame litsentsi, hakkame siin turul väga tõsiselt tegutsema,” ütles Kuzmin.

Crosson Capitali omanikud on Vene firmad Alkominvest ja Praim ning eraisik Vladimir Budnikov.

Litsensid

Kolm litsentsi müüdi konkursita

•• 2003. aastal väljastas sideamet kolm UMTS-i sagedusluba otsepakkumise korras AS-idele EMT, Elisa Mobiilsideteenused ja Tele2 Eesti. Neljas litsents pandi enampakkumisele, millel osalemiseks ei pidanud tingimata olema telekommunikatsioonifirma, vaid võis olla suvaline garantiikirjaga finantsinvestor.

•• GSM-i mobiilsidesüsteemiga võrreldes võimaldab UMTS-i süsteem pakkuda täiendavaid multimeediateenuseid ning kiiremat andmeedastust. EPL