See informatsioon avaldati Islandi rahvusringhäälingu RÚV saates „Kastljós“, milles käsitleti Islandi poliitikute sidemeid maksuparadiisidega, vahendab Iceland Review.

Sigmunduri naine avaldas ettevõtte Wintris Inc. olemasolu Facebookis 15. märtsil. „Kastljós“ selgitas pühapäeval sündmusi, mis selle paljastuseni viisid. Nimelt intervjueeris Sigmunduri 11. märtsil Rootsi telesaate „Uppdrag granskning“ uuriv ajakirjanik Sven Bergman ja küsis temalt otse, kas tal on sidemeid offshore-firmadega.

Kui Sigmundur ütles, et tema ainus seos võib olla firma kaudu, mille heaks ta töötas, ning kinnitas, et ta pole kunagi oma varasid peitnud, küsis ajakirjanik otse Wintris Inc.-i kohta, mille peale võttis peaminister kaitseasendi ja ütles, et kõlab, nagu süüdistaks ajakirjanik teda milleski. Sel hetkel sekkus Islandi ajakirjanik Jóhannes K. Kristjánsson ja küsis, miks on Sigmundur seda ettevõtet rahva eest varjanud, kui on parlamendi liikmena on finantshuve deklareerinud. Sigmundur rõhutas selle peale, et on firma alati deklareerinud oma maksudeklaratsioonis ja tal ei ole kohustust seda parlamendis deklareerima. Sigmundur keeldus vastamast küsimustele firma varade kohta ning tõusis lõpuks püsti ja kõndis minema.

Skandaal on tekitanud Islandil palju kära eriti seetõttu, et Wintris Inc. on, nagu selgub, esitanud umbes 500 miljoni Islandi krooni (3,5 miljoni euro) suuruse nõude Islandi pankade pankrotivarale ning Sigmundur ei maininud isiklikku huvi selles asjas, kui pidas läbirääkimisi kokkuleppe saavutamiseks pankade võlausaldajatega.

Lisaks Sigmundurile on sidemeid maksuparadiisides registreeritud firmadega veel kahel Islandi ministril. Need on rahandusminister Bjarni Benediktsson ja siseminister Ólöf Nordal. Veel mainis „Kastljós“ kolme praegust ja endist Reykjavíki linnavolikogu liiget, kes on olnud ettevõtete registreeritud omanikud maksuparadiisides. Need on Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir, Þorbjörg Helga Vigfúsdóttir ja Júlíus Vífill Ingvarsson.

Esmaspäevale on plaanitud meeleavaldus Islandi parlamendihoone ees asuvale Austurvölluri väljakule. Selle korraldajad väidavad, et valitsusel ei ole mandaati ja nõuavad ennetähtaegseid parlamendivalimisi. Ligi 6000 inimest on teatanud oma osalemisest.

Ligi 18 000 inimest on alla kirjutanud petitsioonile, milles öeldakse, et Sigmundur on peaministri kohalt vallandatud.