Nii näiteks tuli hoiule võtta üks velotakso, millel sisuliselt puudusid pidurid – pidurid rippusid traadi otsas tagumiste rataste vahel ja juht pidurdas füüsiliselt jalga maha pannes, teatas Tallinna linnavalitsus pressiteate vahendusel.

Kõige rohkem teeb mupo patrullile muret aga see, et velotaksojuhid tüssavad halastamatult oma kliente. Seaduse järgi peab igal velotaksol olema nähtaval kohal hinnakiri, et potentsiaalne sõitja oleks teadlik oma sõidu lõpphinnas. Paraku peidetakse hinnakirju istme all olevasse kasti ja läbirääkimised käivad suuliselt.

"Kui klient küsib maksumuse kohta, siis öeldakse, et sõit maksab näiteks 50 eurot. Ütlemata aga jäetakse fakt, et kohale jõudes kasseeritakse 50 eurot iga sõitja pealt," teatas linnavalitsuse pressiesindaja Meeli Hunt.

Heausksed turistid maksavad sõidu eest ära ja pöörduvad siis korrakaitsjate poole – paraku on siis juba hilja. Sel moel tüssavad velotaksojuhid endale kuupalgaks tuhandeid eurosid ja nad ise väidavad, et nende teenistus on 5000 kuni 6000 eurot kuus.

"Mitmed „vahele“ jäänud juhid on tunnistanud, et suvekuudega teenivad kogu aasta sissetuleku ja hooajavälisel ajal ei tee nad ka muud tööd. Toome näite 7. augusti juhtumist Viru tänaval, kus reisil olev perekond kahe lapsega pöördus mupo patrulli poole kaebusega: kahe velotaksoga sõit pidi algse kokkuleppe järgi maksma 50 eurot (25 eurot ühe sõiduki pealt), kuid kohale jõudes tuli summaks 160 eurot – iga inimese eest 25 eurot + boonus teisele rikšajuhile," teatas Hunt.

Analoogseid kaebusi laekub muposse palju, paraku kehtiva seadusandluse alusel on väga raske tüssajaid pihtide vahele võtta, mupo ettepanekule velotaksodele nõudeid karmistada on tagasi lükatud väitega – ebaproportsionaalselt karmid nõuded takistavad ettevõtlust. Mupo teeb kõik selleks, et tüssavat ettevõtlust ohjata.

Velotaksojuhtide hulgas on ka õiguskuulekaid ja kliente ausalt teenindavaid velotaksojuhte, kes ilmselt maksavad ka riigimakse, kahjuks on aga ebaausad juhid ka nende ausa kuvandi määrinud.