Läti piirist kahe kilomeetri kaugusel asuvas Super Alko Ainaži kaupluses vahetult enne jaanipühade algust elu kees ja poodlemine käis täie hooga. Reede päeval saabudes oli parkla autosid täis, kuid Super Alko juhatuse liikme Lauri Uibo sõnul oli tänane vaatepilt veel hõregi - viimased kaks nädalat on olevat hiljuti juurdeehituse saanud pood nii täis olnud, et liikudagi oli keeruline.

Kui Ärilehe külastuse ajal oli poes hinnanguliselt paarsada ostlejat, siis Uibo sõnul on eelneval perioodil jaanipäevaks alkoholi ostjate hulk olnud pidevalt neljasaja ümber. Hullumeelsed on ka müügimahud - eelmise aastaga võrreldes näeb Super Alko keskmiselt kahekordset müügikasvu, aga jaanipäeva-aegsel ajal küündib vahe kolmekordseks.

Uibo jutu järgi on neil pigem näiteks Eesti õllest rääkides tihtipeale probleemiks hoopis tootjate võimetus Super Alkot piisavalt suurte kogustega varustada ning mitte ostjapoolne huvi.

Läti alkoralli halb maine

Eesti ja soome keelt kuuleb poes võrdselt. Suhtlema olid soomlased aga oluliselt altimad. Mitmed eestlased, kelle poole pöördusime, oma näoga kaamera ees figureerida ei soovinud. Üks kahekümnendate eluaastate keskpaigus olev noormees tõi videokommentaari andmisest keeldumise põhjuseks halva imago, mis Lätis ostlemisega kaasneb.

„Me tegelikult mingid joodikud pole," tegi ta jutule kiirelt lõpu. Viimase kommentaari andnud Eesti seltskond ütles, et Lätisse tuldi soodsama alkoholihinna pärast ning lubati ka tagasi tulla kui märjuke otsa lõppeb.

Portaali Kasulik eile tõstatatud probleemi, et mida teha Lätist ostetud alkoholist üle jäänud pandipakenditega, kommenteeris mees, et eks need pudelid lõpetavad prügimäel, aga ega see pandist tagasi saadav raha nii või naa liiga märkimisväärne pole. Teemat kommenteerides, ütles Super Alko juhatuse liige Uibo, et nende ettevõte ümbertöötlemata ja potentsiaalselt kusagile puu alla visatava pandi eest endal süüd ei näe ning nimetas seda Pandipakend Eesti OÜ tegemata tööks.

Üldiselt väitsid poodlejad, et alkoholi ostetakse nii endale, perele kui ka sõpradele. Intervjueeritud hiiglasliku alkoholilaadinguga soome perekond ütles, et nemad ise seda kõike jooma ei kipu ning kaasa on võetud sõpruskonna poolt kokku pandud ostusoovide nimekiri. Uibo jutu järgi tuleneb soomlaste suur huvi ka sellest, et osad seltskonnad sõidavad karavanide ning matkaautodega otse Lätist lõuna poole edasi.

Kamp nii lahjat kui ka kanget alkoholi soetanud noori soome mehi ütlesid, et otse praami pealt oldi Lätti odava alkoholi pärast tuldud ning järgmised paar päeva veedetakse hoopis Pärnus.