Alates eelmisest aastast kuulub kolmest kolemajast kaks Tallinna linnale. Enne seda oli Suurtüki 12 krunt Eesti Raudtee käes, kes lasi sel seista ja hävineda. Aknad ja uksed olid lahti ja kõik, kel soovi, võisid sisse jalutada. Majad ja nende ümbrus olid täis pudeleid, riidekraami ja muud pahna. Linnal kulus 31 780 eurot, et territoorium korda teha ja konserveerida lasta. Tundub veidi uskumatu, et kunagi ulatusid territooriumini raudteerööpad ning hoonetes tegutsesid raudtee pumbamaja ja remonditöökoda.

Tallinnal on alati olnud krundi eelisostuõigus, aga Eesti Raudtee varasem hind ei sobinud linnale. Seda müüdi veel mõni aeg tagasi 3 miljoni euroga. Siis tuli see müüki 1,63 miljonit euroga. Kirjalikule enampakkumisele laekus üks pakkumus, mille tegi ettevõtja Reet Roosile kuuluv Schanze Skoone OÜ. Eelmise aasta 8. aprillil sõlmisidki ettevõte ja Eesti Raudtee lepingu, kuid viimasel hetkel teatas linn, et kasutab siiski kinnistu omandamiseks eelisostuõigust ja Roos lükati kõrvale.

„Täna veendun taas, kui õige otsus see oli. Kui krunt oleks läinud eraomandisse, ei oleks linn enam saanud kontrollida, mis sellest kohast edasi saab," ütleb Tallinna abilinnapea Eha Võrk.

Linnal on suur unistus

Ehkki uus omanik poleks tohtinud krundil vabalt tegutseda, vaid pidanuks piirduma kahe hoone taastamisega, oli linnale siiski oluline Suurtüki 12 enda kätte saada. Nimelt peaks piirkond Skoone bastioni korda tegemise järel oluliselt muutuma. Sellest tahetakse teha vaba aja veetmise ala, kuhu sobiksid ideaalselt näiteks söögikohad. Kaht maja lammutada ei tohi. Mida plaanib linn edasi teha?

Võrk ütleb, et arutlusel on mitu varianti. Kindel on see, et moodustatakse kaks eri krunti - üks hoone jääb ühele, teine teisele poolele. Otsustuskoht on aga selles osas, kas anda krundid maakasutuse või kontsessiooni korras erakätesse või hakkab Tallinn neid ise korda tegema ja haldama. Võrk ütleb, et selleks saaks kasutada suhteliselt vähe tuntud linnaettevõtet Tallinna Tööstuspargid AS. Selle asutuse eelmise aasta käive oli ligi 1,6 miljonit eurot ja puhaskasum veidi üle 375 000 euro. Viimastel andmetel töötab seal seitse inimest.

Kui otsustatakse eraettevõtjate kasuks, siis on järgmine küsimus: kas teha kruntidele ühishange või läheneda neile eraldi?

„Praegu ei välista me ühtegi varianti. Arvutame ja eks peame arvestama ka seda, et elame kriisi ajal. Ala ühendab vanalinna ja Kalamaja üheks tervikuks. Perspektiivitundega ärimees suudaks siit positiivse äriplaani teha küll," usub abilinnapea.

Nii võikski tulevik näha välja selline, et kogu ala, alates Skoone bastionist ja Linnahalli poolel asuvast jalgpalliväljakust kuni Suurtüki 12-ni on kohalike ja turistide seas üks käidavamaid kohti. Kahes praegu nukralt seisvas hoones oleksid aga näiteks toitlustusasutused.


Kolmandat maja omab kinnisvarahai ja reisikorraldaja

Linnale on pinnuks silmas otse Suurtüki tänava äärde jääv Suurtüki 10 maja. Tegemist on pisikese puithoonega, kus kunagi asus raudteetööliste elamu. Nüüd on seal kolm tillukest korterit, mille omanikud on samad - Gennadi Krassavin ja Ljudmilla Krassavina. 2009. aastal hukkus selle hoone põlengus keskealine mees.

Krassavinite plaanid ei ole teada. Linn ei ole neist midagi kuulnud. Ei ole nad maja veel pakkuma tulnud. Hoone on olnud müügis, viimati 180 000 euroga. Aktiivne see kuulutus enam ei ole.

Gennadi Krassavinil on Tallinnas ja mujal kümneid kortereid ja kinnistuid. 2014. aastal seadis Viimsi Teataja Krassavinid häbiposti, sest lagunes Gennadi firmale Kragen AS kuuluv Kivineeme tee 4 maja. See on siiani viletsas olukorras ja krunt on olnud 750 000 euroga müügis , kuid tehinguni pole jõutud.

Kragen AS ei ole pelgalt kinnisvarafirma. See tegeleb muuhulgas Reisiparadiisi brändi alt reiside korraldamisega. 2018. aastal oli firma käive 1,6 miljonit ja puhaskasum 77 504 miljonit eurot.

Abilinnapea Eha Võrk ütleb, et naabermaja vilets seis ei sega neil oma plaanidega edasi minna. Seda väikest majakest korda teha oleks väga kulukas ettevõtmine, aga lootus on, et kui piirkond areneb, siis leiab praegune omanik lahenduse.

„On teisigi näiteid, kus mingi koha ilusaks muutmisel hakkab ka selle ümbrus korda saama. Seda me Skoone bastioni all olevate kruntide puhul loodamegi," ütleb Võrk. Õnneks Suurtüki 10 majja ilma suure vaevata siseneda ei saa.

Kokkuvõte: Suurtüki 12-st saab Tallinna uue vaba aja veetmise ala osa. Suurtüki 10 saatus on lahtine.

Loe lisaks ülejäänud TOP15 kolemaja lugusid siit.