Ettevõttest koondatakse üle 120 inimese. Vedurijuhist-jaamakorraldajani. On neid, kes saavad edasi teha oma tööd, mida on aastakümneid tehtud, aga on ka neid, kellel pole aimugi oma tulevikust.

Selge on, et kõik, kellega sai selle paari nädalaga, mis pildiloo tegemiseks kulus suheldud, on positiivse ja konstruktiivse ellusuhtumisega. "Kahju on kaduvast raudtee kultuuripärandist, mille jätkumine siiani ebaselge, kahju on klientidest, kellega sai koos seda teed käidud, aga see on elu," rääkisid kõik, kes selles loos kaasa löövad.

Vedurijuht Dmitri sõitis oma viimase reisi 31. detsembri päeval ja läheb koju. Pärast seda aga alustab juba bussijuhina. Veidi pelgab küll tihedamat liiklust kui raudteel, aga usub, et töö konti ei murra.

Dmitri Liske, Edelaraudtee

Klienditeenindaja Merle ei tea veel, kuhu jaanuarist tööle läheb. Igal juhul on tal aga kahju lahkuda, aga mis teha, elu peab jätkuma. "Siin liinil (näiteks Türi)teadsin ma juba paljusid kliente nägupidi, oli palju toredaid kogemusi, aga elu läheb edasi," raiub ta rõõmsalt edasi ning müüb pileti vanadaamidele, kes sõidab Türile. "Mis sinust saab, tunnevad need muret. Kõik saab korda, lähen koju ja vaatan edasi. Mina juba hätta ei jää," on Merle kindel.

Merle Jefanov

Türi pöörmeseadja Maie näitab oma töökohta, kus ta varsti juba 30 aastat on tegutsenud. Tema jätkab oma tööd edasi ka Elronis. "See on suuresti füüsiline töö, tuleb käsitsi pöörmeid seada, näidata signaallippudega korraldusi ja hoolitseda selle eest, et pöörmesüsteemid toimiksid," räägib ta oma tööst.

Eerik Tennokene

Vedurijuht Eerik on selles ametis töötanud 52 aastat. "Nüüd lähen pensionile ja õpin selgeks videote tegemise. Hea pensionäril nokitseda," räägib staažikas ja muhe raudteelane, lisades, "igasuguseid aegu on üle elatud, nähtud rongide tulekuid, minekuid ja nüüd siis ka mul minek." Seitsme lapse isa kavatseb nüüd rohkem perele pühenduda, sest tema sõnul ei ole raudteelase amet pereinimestele meelakkumine. "Pidevad äraolekud, pikad vahetused, aga nüüd, jah, lähen tütrele Norra külla ja harjutan seal videot."

Müügijuht Annemari on lisaks sellele ametile ka kultuuripärandi eest seisja. Näitab veidi kurvalt oma pildialbumeid, suveniire ja tunneb südamest muret edasise eest.

Maie Soomuste

"Kahju, väga kahju on toredatest klientidest, kellega enam kokkupuudet olema ei saa, ja muidugi on kahju selle osas, mis saab raudteekultuurist. Me korraldasime dresiinirallisid, erinevaid kontserte, harisime noori, kes sellega nüüd tegutsema hakkab, aga noh, edu igal juhul. Meie oleme oma teadmistega alati olemas," muheleb ta tulevikule mõeldes. "Hei, hei tule jaama!" ja paljud teised projektid on just nimelt tema ja ta meeskonna lapsukesed.

"1998. aastal müüdi isegi erilist Karksi Õlletehase õlut Rammi Rammi," näitab ta uhkusega reliikviaks muutunud pudelit toonasest ajast. "Ole ettevaatlik, see võib plahvatada," hoiatab ta, kui asun pudelit pildistama.

Annemari Oherd, RAM-i Ramm

Ohutusjuht Urmas on omal initsiatiivil Türi jaama tekitanud väikese ajaloonurga, kus näha Edelaraudtee erinevaid tegelasi, vorme ja sümboolikat. "See on oluline ju raudteeajaloos ja see ei tohi kaduda," räägib 17-aastat süsteemis töötanud mees.

Vedurijuht Rein on see mees, kes tõi viimase rongi 1.jaanuari varahommikul kell 1.20 Tallinn-Väikse depoosse. Rong tuleb kurvi tagant pimedusest kuidagi kurvalt. Türilt sõitma asunud rongil on kolm tühja vagunit.

Urmas Lükki

Seda on tervitama tulnud viimased depoosse jäänud mehed. Vaikselt ragisedes peatub rong lõpuks üheksandal teel. Rein kontrollib üle kütusenivoo ja lülitab välja valgustuse. "Ongi kõik, lähen koju ära ja elan edasi pensionärina," räägib 50,5 aastat seda ametit pidanud mees vaikselt.

Tallinn-Väikse jaamas jääb varsti vaikseks. Mis saab edasi vanadest rohelistest rongidest, pole esialgu teada.

Rein Siitas

Uued Elroni rongid alustasid inimeste vedu Edelaraudtee liinidel juba täna kell 5. Muide, uusi ronge kutsutakse Edelaraudteel sõbralikult "porganditeks".

Edelaraudtee AS on sunnitud reisijateveo lõpetama seoses 2012. aastal suvel valitsuse tehtud otsusega anda uued rongid avalikku konkurssi korraldamata opereerida riigiettevõttele Elron.

Sõlmitud otselepingu seadusvastasust on tänaseks kinnitanud nii riigihangete vaidlustuskomisjon kui kaks kohtuastet. Ringkonnakohus jättis lepingu jõusse ajutiseks perioodiks üksnes reisirongiliikluse katkematuse huvides, kuid riik peab uute rongide operaatori leidma kahe aasta jooksul avaliku konkursi kaudu.

Järgnevalt saate vaadata videot Edelaraudtee viimastest tundidest:

ja siit näete fotovalikut Marcel Vichmanni firma lõputundidest: