„Keskkonna- ja detailplaneering, samuti keskkonna- ja ehitusluba võtab aega 1,5-2 aastat. Kuid ma võin öelda, et kui meil on pooleteise aasta pärast kõik load olemas, me võime projektiga alustada,” ütles Larkwater Groupi tegevjuht Juha Mikkonen.

Paldiski linna sissesõidu lähedale, Alexela bensiimnijaama tagusele platsile kerkiv tehas hakkab tootma päevas 5000 tonni metanooli. „See on maailma üks suuremaid tehaseid,” tõdes Mikkonen.


Kui ehitamise ajal hakkab platsil sagima ligi tuhat töölist, siis tehas ise vajab ligi 300 töölist. Kuid lisaks palgalistele töötajatele pakub metanoolitehas läbi allhangete tegevust veel sadadele inimestele.

„Me kavatseme nii palju kui võimalik kasutada kohalikke ehitusfirmasid ja alltöövõtjaid,” rääkis Mikkonen. „Mõndagi oskustest peame sisse tooma väljastpoolt nagu näiteks just sellise hoone jaoks vajalikud inseneritööd.”

Larkwater Group otsis tehasele asukohta nii Balti riikides kui ka mujal Euroopas. Kuid Paldiski pakkus investorile kõiki tehase edukaks tegutsemiseks vajalikke asju: süvasadam, raudtee, maantee, samuti maagaas ja LNG, mis on tehase toiteallikas.

Tehase peamiseks sihtturuks kujuneb Euroopa Liit.

Larkwater Group osales kolmapäeval toimunud investeerimiskonverentsil Teistmoodi Paldiski 2019.

Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat kinnitas valmisolekut vajalike planeeringutega jõudsalt edasi liikuda, sest investorid lubasid Paldiski linnale teha helde kingituse. „Soovisime vastutasuks uut koolihoonet, mis maksab ligi 7 miljonit eurot.” selgitas Saat. „Tehas saab püsti viie aasta pärast ja me soovime uue koolimaja avada sama aja jooksul.”

Uues koolimajas hakkavad koos õppima Paldiski eesti ja vene lapsed, kelle senised koolihooned tõenäoliselt lammutatakse. Uus hoone, kuhu paigutatakse samuti kontserdisaal ja raamatukogu, ehitatakse praeguse ühisgümnaasiumi kõrvale.

Metanoolitehase rajamise üle avaldas head meelt ka Paldiskisse LNG terminali kavandava Alexela nõukogu esimees Heiti Hääl. „Metanoolitehas vajab maagaasi koguses, mis ületab 1,5-kordselt Eesti praeguse aastase tarbimise,” avaldas Hääl. „Nende äriplaanis mängib just LNG tähtsat rolli, mis tähendab, et kui tehas käivitub, tasub Paldiski LNG terminal ennast ära ilma Euroopa Liidu toetuseta.”

Majandusminister Taavi Aas rääkis Ärilehele, et algatab Tallinna ringraudtee tasuvus-uuringu, et viia Rail Balticu üks haru Tallinnast Paldiskisse.

Uut raudteed vajavad lisaks viie aasta pärast valmivale hiiglaslikule metanoolitehasele ka teised Paldiski tööstusettevõtted. Samuti peab Aas vajalikuks senisest võimsamate elektri ülekandeliinide ehitamist Paldiskisse, kui selles linnas valmivad LNG terminali ja Balticconnectori gaasitrassi käivitamise järel nii hüdropump- kui ka gaasielektrijaam.