Delfi võttis kahes isikus - Martin Hanson ja Anne Sääsk - nõuks maitsta veine ning anda tagasihoidlik hinnang veini kvaliteedile, mekile ja aroomile. Tokaji on enamasti kuulus, paljude meelest aga kurikuulus oma magusate dessertveinide poolest. Seetõttu jäi Delfi valikusse Furmint marjast toodetud poolkuiv 2010. aastakäigu vein.

Kuna “Fox Bros” veinimaja on väikene ning ka nende toodetud veine on väheses koguses, on ka hinnad vastavad. Kõige "odavam" poolkuiv vein on 2010. aastakäigu Furmint valge, mille poehind on 11,12 eurot pudelilt. Edasi lähevad hinnad vaid üles - Furmint Istenhegy umbes 22 eurot, Musza 24 eurot ja Mezes 27 eurot.

“Fox Bros” ühe asutaja Priit Rebase sõnul kasvas tema huvist veini vastu välja uus ja põnev hobi: “Tore on teha midagi lihtsalt selle pärast, et see sulle väga meeldib. Veini tegemise rõõmu saab jagada ka teistega, see on asja juures eriti vahva. Vein on elav nagu inimenegi: kord näitab ta sulle oma üht ja kord teist palet ning see teebki veiniga tegelemise nii huvitavaks.“

Maitsmise järel ...

... tuleb öelda, et vendade Rebaste Tokaji veinimaja Furmint marjast tehtud valge poolkuiv vein üllatab oma kvaliteedi ning aromaatsusega. Aroomist on kohe tunda tsitrust, puuvilju ning kuivust. Maitse on omakorda kerge, vähekese suhkruga ning aromaatne, isegi vürtsikas. Brošüüri kohaselt on Furmint poolkuiv valge vein, mis on tehtud Tokaji põhilisest viinamarjast Furmint. See on hea ja kergesti joodav vein, sobib hästi kõigiks suvisteks sündmusteks.

Tahaks juba näha, millise koha saab vein või selle kallim ja puhtakujulisem vennas Furmint Istenhegy veinidegustatsioonil samaväärsete valgete veinide kategoorias. Tuleb tunnistada, et 11eurone hind ei ole selle veini eest küll õiglane hind, kuid kingiks või proovimiseks sobib. Tegu polegi massitarbeveiniga.

Tokaji ja Tallinn

Tokaji on teadaolevalt maailma kõige esimene klassifitseeritud veinipiirkond, kus istandused klassifitseeriti kasvukoha ehk „terroir“ järgi juba aastal 1700. Järgnevatel aastasadadel oli Tokaji alati üks Euroopa tippveinidest, tehes veine nii Austria-Ungari, Inglise, Prantsuse kui ka Vene kuningakoja tarvis. Sellest ajast pärineb ka ütlus: „Vinum Regum Rex Vinorum“ ehk „Kuningate vein, veinide kuningas“.

Nii olla öelnud Prantsuse kuningas Louis XV, kui ta Versailles' õukonnas madame de Pompadour’ile klaasikest Tokaji veini pakkus. Tokaji veinide austajateks on olnud paljud suurkujud nagu Beethoven, Liszt, Schubert, Goethe, Heine, Schiller and Strauss. Tokaji oli Joseph Haydni lemmikjook ja rootsi kuningas Gustav III polevat kunagi muud veini tarvitanud. Ka vene tsaaridele alates Peeter Esimesest meeldis jook nii väga, et neil oli 19 sajandil Tokaj’s oma esindus, mis neid pidevalt veiniga varustas.

Ka Tallinna ajaloos on Tokaji märjukesel ka oma koht olemas. Viimane Tallinna sakslasest linnapea on oma mälestusteraamatus maininud, et Suurgildi pidudel jõid daamid Tokaji veini. Nõukogude aeg tõi Ungarisse teised tuuled ja veini kvaliteedile eelistati kvantiteeti. Peale sotsialismiajastu lõppu on Tokaji veinid aga taas tõusmas oma väärikale kohale maailma parimate seas.