"Viie kuu jooksul on avalike hinnakirjade järgi börsipakett olnud soodsam valik ja oluliselt kõrgem keskmine börsihind juunikuus - 53,36 eurot MWh kohta ilma käibemaksuta, võrreldes hinnaga 37,14 eurot MWh kohta mais - poole aasta kokkuvõttes hinnavõitu ei nullinud, sest eelmisel kuul oli börsipakett 18 protsenti soodsam fikseeritud hinnaga paketist," rääkis võrdlusportaali tegevjuht Moonika Kukke.

"Juunikuu ootamatult kõrge börsihinna tõttu ei tasu tarbijatel kiirustada paketivahetusega, kuna suvekuudel on elektritarbimine talveperioodist enamasti väiksem ehk talvine hinnavõit on suurem kui möödunud kuul kaotatud summa ja loodetavasti langeb börsihind suvel nüüd juba madalamale tasemele," rõhutas Kukke.

Juunis oli näiteks 1750 kWh aastatarbimisega korteril fikseeritud hinnaga pakett koos käibemaksuga keskmiselt 1,62 eurot odavam kui enimvalitud börsipakett.

Elektriküttega eramu, mille aastane tarbimine on 22 500 kWh, pakettide hinnavahe oli juunis keskmiselt 20,81 eurot. Hinnad sisaldavad käibemaksu, kuid tegemist on üksnes elektri maksumusega, ilma võrgutasude ja aktsiisideta.

Energiaturg.ee võrdles eraklientide seas kahte seni kõige populaarsemat elektripaketti. Arvutused põhinevad aastasel tarbimisel, kus kahe paketi võrdluses hinnavahede selgitamiseks jagatakse tarbimine kuude lõikes 12ks võrdseks osaks.

Arvutuste aluseks on võetud eelmise aasta detsembris Eesti Energia poolt 12-kuulisele paketile pakutud fikseeritud elektrihind ja 220 Energia ilma ettemaksuta börsihinnaga marginaali aritmeetiline keskmine, mis Eesti Energia avalike hinnakirjade järgi detsembris oli 5,845 senti/kWh ja 220 Energial vastavalt 0,2425 senti/kWh.

Arvutused tuginevad Elektrilevi tüüpkoormusgraafikule ja Nord Pool Spoti Eesti hinnapiirkonna 2013. aasta juunikuu tunnihindadele.

Kukke lisab, et muutuva hinnaga pakett on suunatud riskialtimale tarbijale, seejuures fikseeritud hind jällegi stabiilsuse ja kindluse eelistajale. „Kuna viimase puhul kannab hinnariski elektrimüüja, siis tarbijat ei ohusta muutused elektribörsil, samas ei saa sellised tarbijad osa ka odavamast börsihinnast. Eratarbijad peaksid teadma, et neil on võimalus igakuiselt elektrimüüjat ja –paketti vahetada, samuti minna börsihinnaga seotud üldteenuselt üle lepingulisele elektriostule, mis on elektrimüüjate konkurentsi tõhustav,“ täpsustas tegevjuht Kukke.

Kukke sõnul on tarbijad muutunud müüjavahetuses veidi aktiivsemaks, mida tõestab kasvõi Eleringi statistika, mille kohaselt vahetas juunist müüjat 822 tarbijat. „Ainuüksi ühisostukampaania Energiatunnel raames sõlmiti juunist jõustunud uusi lepinguid 430,“ märkis Kukke.