Aasta pärast seda, kui lääneriigid kehtestasid Venemaa suhtes 2014. aasta Ukrainasse sissetungi tõttu sanktsioonid, rääkis USA fondijuht Michael Calvey iga-aastasel investorite konverentsil Peterburis, kuidas kõik on tegelikult hästi, kirjutab Wall Street Journal.

„Siin on kõike – kasvu, loovust, kõike, mida süda ihaldab,” kiitis ta auditooriumile, mis koosnes nii Vene kui välismaa ärimeestest. Sel aastal Calvey enam konverentsist osa ei võtnud. Veebruaris ilmusid nii tema Moskva korteri ukse taha kui ka temaga koos töötavate investeerimisfondi kolleegide uste taha politsei, kes arreteeris nad süüdistatuna pettuses.

Hakkasid levima kuulujutud nagu oleks Calvey rahastanud Vene presidendi Vladimir Putini poliitilist opositsiooni. Kohtutoimikutest ilmneb, et USA investor arreteeriti samal ajal, kui tal oli üleval vaidlus lootustandva Vene ärimehe Artjom Avetisjaniga, kellel on head suhted vene julgeolekuteenistusega. Sassi läksid nende suhtes Calveyga aga ühise investeeringu üle, mis nad tegid ühte Vene panka.

Calvey vangistuse ajal on Avetisjan võtnud kontrolli pangas enda kätte. Samal ajal on USA investor – kes on vastusena talle esitatud kriminaalsüüdistustele väitnud, et on süütu – Moskvas koduarestis. Sellega on venelased suutnud täielikult lämmatada lääne investeeringud, vangistades selle viimase mõjuka eestseisja.

Vaatlejate sõnul saadab see selge sõnumi, et ligi 20 aastat Vene presidendina võimul olnud Putin suhtub täiesti külma kõhuga välisinvestoritesse, keda ta kunagi väga riiki üritas meelitada. Samas endine finantsminister Aleksei Kudrin, kes on olnud ka Putini nõunik enne tema presidendiks saamist, nentis selleaastasel Peterburi ärifoorumil, et Calvey vangistus šokeeris Vene majandust, põhjustades järsku kapitali väljavoolu riigist.

Aastaid on Calvey olnud viimaseks hääleks kõrbes, kes on kaitsnud Venemaad lääne eest. Tema sõnul on lääs Venemaad valesti mõistnud ning kõik õuduslood, mida paljud teised lääne investorid kirjeldasid, oli vaid liialdus.

Patricia Cloherty, kes lahkus juba 2013. aasta alguses oma investeerimisfirmaga Delta Private Equity Partners Vene turult, ütles, et Calvey oli olnud viimane ellujääja (last man standing – ing k).