Kunagisest Tartu näidissovhoosist välja kasvanud aktsiaseltsi Tartu Agro aktsiapakist soovib riik enampakkumisel saada vähemalt 14,9 miljonit. 1. augustil avalikult välja kuulutatud enampakkumisel oodatakse pakkumisümbrikke 14. augusti õhtuks põllumajandusministeeriumis.

Riik näeb ette, et ostja tegeleks põllumajandusliku tootmisega. Viie aasta jooksul peab ostja jätkama Tartu Agros põllumajanduslikku tegevust, näitama ära investeeringute allikad, tagama tööhõive Tartu Agro praegustele 197 töötajale ning samuti esitama krediidigarantii.

Üht Tartu Agro ostmisest huvitatud klienti konsulteeriv Loomanni Konsultatsiooni tegevdirektor Martin Krupp ütles, et selgelt on müügitingimustes läbinähtav, et ostjana nähakse ettevõtte praegust juhti, endist põllumajandusminister Aavo Mölderit.

Riik müüb Tartu Agrot eelläbirääkimistega erastamise käigus. Krupi sõnul loovad läbirääkimised võimaluse korruptsiooniks. "Kui oleks aus asi, siis oleks Tartu Agro müüdud avalikul enampakkumisel, kes rohkem pakub, see saab ettevõtte endale," ütles ta.

Kuni 1. augustini polnud ostuhuvilistel Krupi sõnul võimalik saada ülevaadet Tartu Agro majandusseisu kohta. "Raamatupidamine ütles, et see on ärisaladus. Infot polnud võimalik kätte saada, olukord on ebavõrdne, sest Möldril oli firmajuhina pidev ülevaade."

Aavo Mölder tõrjus süüdistusi väitega, et Tartu Agro müügist on juttu olnud kaks aastat ning valitsus tegi müügiotsuse juuli algul. Mölder lisas, et ei hindaks kahekuulisttähtaega ei lühikeseks ega pikaks, peaasi, et see on kõigile võrdne.