Viimsi veefirma Viimsi Vesi ja kinnisvaraarendajate vägikaikaveo tulemusena võidakse kodu soetanud uusasukatelt parimal juhul ajutiselt vesi ära võtta, halvimal juhul nõuab Viimsi Vesi neilt aga kümneid tuhandeid kroone vee- ja kanalisatsiooniga liitumise eest – summa, mis tegelikult pidi olema kodu ostuhinna sees.

Mitu miljonit

“Meie majas on probleem üleval, arendaja jättis vee- ja kanalisatsiooni liitumistasu maksmata,” ütles Mirja-Helen Lillemets, kes elab ühes kolmest aadressil Aiandi tee 28 vastvalminud korterelamust.

Samal aadressil majas korteri soetanud Tauri Maalt lisas, et arendajafirma Harman Grupp jättis liitumistasu maksmata, kuna veefirma nõuab algselt umbes paarisaja tuhande kroonise summa asemel nüüd mitu miljonit liitumistasu. “Arendaja ei peaks tegelikult Viimsi Veele sentigi maksma, sest on ise vee- ja kanalisatsioonisüsteemi välja ehitanud,” hindas Maalt. Kui veefirma jätkab arendajalt miljonite nõudmist, kardab Maalt, et Harman Grupi omanikud lasevad firma pankrotti. Sellisel juhul poleks Viimsi Veel kelleltki peale Aiandi tee 28 elanike liitumistasu nõuda.

Juba on Viimsi Vesi saatnud Aiandi tee 28 elanikele ähvarduse vesi välja lülitada, kui liitumistasu ära ei maksta. Veefirma juhatuse liige Toivo Eensalu ütles, et sellega saadi Harman Grupi esindaja läbirääkimiste laua taha.

Eensalu sõnul nõutakse arendajalt 800 000 krooni, millest on maha arvestatud viimase ehitatud trasside hind. “Nad pole nõus sentigi maksma,” ütles ta. Eensalu sõnul pole torujuppide mahapanek veel liitumine vee ja kanalisatsiooniga. “Tore on maja püsti panna ja lobinal korterid maha müüa. Aga vesi peab ka selle maja krundini jõudma ja selleks peame meie investeerima – näiteks pumbamajadesse.”

Äriregistri andmetel on Harman Grupi omanikud Robert Herman ja Jaan Arrak. Viimane sai hiljaaegu surma dÏiibipõlengus. Hermaniga ei õnnestunud Eesti Päevalehel kahe päeva jooksul ühendust saada, kuna tema telefon oli välja lülitatud või levist väljas.

Eensalu ei välistanud liitumistasu nõudmist Aiandi tee 28 korteriomanikelt – pärast korterite müüki on ühe omaniku asemel lihtsalt mitu.

Viimsi vallavalitsus soovitab enne piirkonnas kinnisvara soetamist uurida, kas liitumised vee-, kanalisatsiooni ja muude trasside ning võrkudega on võimalikud.

Probleemid ka Kasko Arendusel

•• AS-i Viimsi Vesi juhatuse liige Toivo Eensalu ütles, et teiste hulgas pole seni vee- ja kanalisatsiooniga liitumise lepingut ka Randveres veehoidla maaüksusel krunte müünud firmal Kasko Arendus. Ehkki pärast Eesti Päevalehe kõnet firma omanikule Kersti Tammele on Eensalu sõnul asjad liikuma hakanud.

•• “Torustik on seal vaid krundi piirini välja ehitatud ja reovesi koguneb kogumiskaevu, kust seda fekaaliautoga välja veetakse, et jääks mulje toimivast kanalisatsioonisüsteemist,” ütles Eensalu.

••Kasko Arenduse omanik Kersti Tamm kinnitas, et firma on vee- ja kanalisatsioonisüsteemid välja ehitanud, aga veetrassi liitmiseks Viimsi Veega puudub piirkonnas vastav liitumispunkt, mille rajamist pole Viimsi Vesi veel alustanud. Kasko Arendus peab tema sõnul Viimsi Veega läbirääkimisi väljaehitatud vee- ja kanalisatsioonisüsteemi üleandmise osas.

•• “Mis tahes kokkuleppe eeltingimuseks on, et üleandmisega ei kaasneks meie klientidele lisakulutusi, ebamugavusi või katkestusi,” ütles ta.