Viljandi soojatootja Esro tegi elektri tootmiseks 20 miljoni krooni suuruse investeeringu ning lisaks sellele asutati mõtte elluviimiseks osaühing Esro Elekter, mille teine osanik on energiakaubandusettevõte Baltic Energy Partners, kirjutas Sakala.

„Neil on teadmised, kuidas energiat müüa,“ põhjendas partneri kaasamise vajadust Esro Elektri juhatuse esimees Tõnu Põldma.

Uus koostootmisjaam annab 12 gigavatt-tundi elektrit, mis on 12 protsenti Viljandi aastasest vajadusest ning Põldma sõnul ei ole oluliselt rohkem Viljandi koostootmisjaamas võimalik elektrit toota, sest piiri paneb see, kui palju on suvel linnal sooja vaja.

Sealsetele kaugkütte tarbijatele soojust andev Esro oli elektritootmise võimalusi uurinud juba aastaid ning hiljuti kehtima hakanud elektrituruseadus andis arenemisplaanile uue hoo, sest riik hakkas toetama koostootmist, makstes tootjale 50 senti iga kilovatt-tunni elektrienergia eest.

Baltic Energy Partnersi juhatuse liige Priit Mikelsaar ütles, et koos toetusega on toodetava elektri hind konkurentsivõimeline.

Ehkki jaam rajatakse Viljandi külje alla, ei tähenda see, et seal hakatakse elektrit tootma just viljandlaste tarbeks.