Eestis on liiga palju osaühingute sildi all skeemitamist, kui omanik maksab endale minimaalset töötasu, aga raha võtab välja dividendidena, sotsiaalmaksu tasumata. „Minu arvates võiks kehtestada näiteks sotsiaalmaksule ühelt poolt lae ja teiselt poolt kehtestada sotsiaalmaksu ka dividendidele,” selgitab kinnisvarafirma Eften Kinnisvara juht Viljar Arakas.

Tartu viljatusravi kliiniku Elite juht Andrei Sõritsa erutub kapitalitulu sotsiaalmaksuga koormamise ideest märgatavalt. Tunnustatud naistearst, kes kuulub Eesti suurimate dividendisaajate hulka, näeb selles mõttes nõukogude aja hingust, mis võib tulevikus ettevõtjad ja investorid Eestis hoopis eemale peletada.

„Kui riigil on raha vaja, siis võib ta maksu kehtestada habeme või kübara kandmisele, kuid ta peab arvestama tagajärgedega,” ütles Sõritsa. „Me ei saa endale lubada skandinaavialikku süsteemi, kus suurt sissetulekut teenivatelt arstidelt võetakse 75 protsenti sissetulekust ära. Ma pean õigeks, et ühiskond toetab neid, kes endaga ise hästi hakkama ei saa, kuid dividendide sotsiaalmaksu korral muutub küsitavaks, et need dividendide teenijad siin Eestis edaspidi tahavad oma rasket tööd teha.”