„Varasemalt otsustati müügist loobuda, sest vara väärtus ei vastanud omaniku ootustele või vara müük oli väga kõrge laenujäägi tõttu raskendatud,“ selgitab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman EkspressKinnisvarale. „Nüüd aga on paljudel töötutel või vähenenud sissetulekuga varaomanikel, kel reservid otsa saamas ja kodulaen kaelas, tulnud vastu võtta otsus hoolimata madalast hinnatasemest siiski eluase realiseerida. Toonitan, et seda loomulikult juhul, kui laenujääk ei ületa turuväärtust.“


Sellistel puhkudel müüakse oma kohati hiigelsuur linnalähedane maja ning ostetakse asemele väiksem korter linnas. Samuti kolitakse ümber üüripinnale, sest igakuine üürimakse võib paljudel juhtudel olla väiksem, kui igas kuus pangale tasutav laenumakse.


„Kui kinnisvara soetamise ja müümise klassikaliseid põhjuseid on seni olnud neli – sünd, surm, lahku ja kokku kolimine, siis nüüd on väga selgelt lisandunud ka viies põhjus ja see on majanduslik,“ ütleb Sooman.


Viimasel ajal on täheldada tehingute arvu kasvu, kuid mitte suurt hinnatõusu. Kas tehinguaktiivsuse taga on töötud ja vähenenud sissetulekuga müüjad, kes oma vara odavamalt müüvad? „Raske öelda. Kindel on aga see, et selliste inimeste osakaal turutehingutest on siiski veel alla poole,“ sõnab Peep Sooman ning lisab, et majanduslikul põhjusel müümine on kasvav trend.


Viimase aasta jooksul on märkimisväärselt langenud ka Harjumaa elamukruntide pakkumiste arv, kuna uusi varasid turule ei lisandu.


„Siin on põhjuseks see, et hoonestamata elamumaade hinnad on tugevalt kukkunud, kuna tegemist ei ole erinevalt korterist nn esmatarbekaubaga. Arendajatel ei ole motivatsiooni selliste projektidega tegeleda, sest kuigi infrastruktuuri rajamine on odavnenud, on järsk hinnalangus muutunud krundiäri kahjumlikuks,“ räägib Sooman.