Võlausaldajad põlgavad konservid ära

Haapsalu KEK esitas eile kalatööstusettevõttele Viru Rand pankrotihoiatuse nõudes 150 000 krooni tasumist. Lisaks sellele nõuab Haapsalu KEK Viru Ranna tütarettevõttelt Läätsa Kalatööstuselt 1,5 miljonit krooni. Haapsalu KEK-i juhataja Koit Uus ütles, et kardab kõige rohkem, et Viru Rand laseb emafirma päästmiseks Läätsa Kalatööstuse pankrotti. ”Ma loodan, et kui riik läheb appi Vene kriisi tõttu kannatanud ettevõtetele, siis ei tohiks aidata valikuliselt, vaid peaks vaatama kontserni tervikuna,” rääkis Uus. “Ei tohi anda sellist võimalust, et omanikud saavad valida, mida lasta pankrotti ja mida mitte.”

Viru Rand on varem välja pakkunud, et ettevõte võiks võlad tasuda kalakonservides. Uusi kinnitusel tahab Haapsalu KEK võlga rahas kätte saada. “Meie konservidest huvitatud ei ole, igaüks peab tegelema ikka oma tööga,” lausus ta.

Viru Ranna infojuhi Lilian Niitsoo sõnul tegeleb Viru Rand olukorrale lahenduse leidmisega. Ta ei selgitanud, milline see võiks olla. “Praegu käib olukorra hindamine ja selgitamine,” märkis Niitsoo.

Niitsoo ütles, et Haapsalu KEK-i nõue on Viru Ranna käibe juures suhteliselt väike. Tema sõnul ei ole olukord Viru Rannas nii hull, et ei jätkuks raha väikese nõude tasumiseks. “On olnud viivitus, kuna mitme nädala jooksul ei ole meie idapartneritelt raha laekunud sellise vooluna nagu tavaliselt. Seetõttu on tekkinud käibevahendite probleem,” tunnistas Niitsoo. Ta avaldas lootust, et Haapsalu KEK-iga tekkinud probleem laheneb enne kohtusse jõudmist.

Haapsalu KEK-i kalapüügiga tegeleva tütarettevõtte Tagalaht ja külmvedudega tegeleva AS-i Linnak nõuete kogusumma Viru Ranna vastu on 147 726 krooni. “Mõlema nõude maksetähtaeg saabus juba mitu kuud tagasi,” ütles Uus. Haapsalu KEK nõuab võla tasumist kümne päeva jooksul. Kui võlg jääb tasumata, esitab Haapsalu KEK Ida-Viru maakohtule taotluse pankroti algatamiseks.