Mõlemad ettevõtted hoiatasid sel nädalal, et USA sanktsioonidele vastukaaluks plaanitav Venemaa maksesüsteeme puudutav seadusemuudatus suurendab idanaabri ametivõimude kontrolli nende maksesüsteemide üle.

„See muudab olukorra kõigi jaoks keerulisemaks, kes Venemaal maksevõrguga tegelevad,“ lausus MasterCardi finantsjuht Martina Hund-Majean Briti majanduslehele Financial Times.

Venemaa riigiduumas töötatakse välja seadusemuudatust, mis kohustaks kõiki riigis tegutsevaid makseteenuse pakkujaid ka oma maksete töötluskeskuse riiki tooma. See tähendab, et võimalike sanktsioonide rakendamisel saaks Moskval need üksused sundvõõrandada.

Lisaks plaanib Venemaa keskpank asutada siseriiklike maksete jaoks ettevõte, mis toimiks sarnaselt Saksamaa Geldkarte või Prantsusmaa Carte Bleue’le.

Plaanitav süsteem ei suudaks üleilmseid makseid hallata, kuid aruteludel osalenud inimeste sõnutsi oleks Venemaale võimalik alternatiiv Visa ja MasterCardi sõltuvusest vabaneda näiteks koostöö Hiina kiiresti kasvava makseplatvormiga Union Pay.

Pärast seda, kui USA rahandusministeerium ärimagnaatide Arkadi ja Boriss Rotenbergi 21.märtsil sanktsioneeritavate nimekirja lülitas, katkestasid Visa ja MasterCard ajutiselt vendade kontrolli all oleva SMP Panga teenindamise. Seepeale andis Venemaa president Vladimir Putin valitsusele käsu riiklik maksesüsteem välja töötada.

Pärast seda, kui sel nädalal SMP ja veel kahe oligarhide kontrolli all olevale pangale sanktsioonid rakendati, lubasid viimased ka ise seotust Visa ning MasterCardiga vähendada.

Venemaa valitsus on teatanud, et ei soovi kaht suurt Ameerika maksesüsteemi kuidagi karistada ega turult välja tõrjuda, kuid Putin teatas, et maksete töötlusüksuste hoidmine väljaspool Venemaal piire ning sanktsioonidele järgnenud teenuste katkestamine on ettevõtete usaldusväärsust vähendanud ning seetõttu väheneb ka nende turuosa.

Venemaa annab MasterCardi käibest 167 miljonit dollarit, mis moodustab ettevõtte aastasest 8,3 miljardi dollari suurusest käibeks kaks protsenti.

Visa juht Charles Scharf märkis, et uus seadus ei ole Visale kindlasti meeltmööda, kuid nad loodavad, et sellele vaatamata on ettevõttel võimalik Venemaa üha kasvavast elektrooniliste maksete ärist osa saada.