"Kaevake-kaevake-kaevake, viie aasta pärast on tunnel valmis!" ütles Vesterbacka naljatades Aalto ülikoolis toimunud diskussioonil, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Aalto ülikooli Startup-Saunas toimus Vesterbacka osavõtul diskussioon, kus arutati Hiina uue siiditee üle. Vestluse käigus tõi visionäär esile ka mõtte Tallinna-Helsingi tunnelist, mille eestkõneleja on ta isiklikult juba mitmel korral olnud.

Oma kuulsast punasest dressipluusist pole ta loobunud, ainult et vihaste lindude asemel on nüüd seal kirjas FIN EST.

Vesterbacka idee on, et Hiinast algava uue siiditee raudtee kulgeks läbi Moskva, läbi Soome ja sealt edasi Euroopasse läbi Baltimaade juba Rail Balticu abiga.

Yle toob välja, et kui Vesterbacka hakkas tunnelist avameelselt rääkima, tulid ka teised sellega kaasa. Veel selle aasta maikuus viibis Vesterbacka Tallinnas, kus koos endise majandusesindaja Valdar Liivega arutati tunneli-ideed koos peaminister Taavi Rõivasega.

Ühtegi ametlikku otsust ei ole küll tunneli kohta tehtud, see võiks tulla ehk 2018. aastal. Samamoodi ei ole ju kaugeltki valmis hiinlaste siiditee trass, millel on mitmeid alternatiive.

Kas see võiks olla eestlaste ja soomlaste ühine unistus?

"Tunnel ei peaks algama Helsingi kesklinnast, vaid Espoost, siitsamast Aalto ülikooli juurest. Ehkki Euroopa ääremaal, asub Soome Euraasia keskmes, keset viie miljardi inimesega turgu, sisuliselt keset "siiditeed"," rääkis Vesterbacka.

"Hiinlased huvituvad väga Euroopa infrahangetest, neil on pakkuda ka omalt poolt selleks vajalikke teadmisi." Vesterbacka on ka välja öelnud, et ta suudaks ainuüksi oma ärikontaktide kaudu hiinlastelt koguda 15 miljardit tunneli rahastuseks.