PwC Eesti üksuse ja ettevõtte Saksa majandusteadlaste grupi tehtud uuringu eesmärgiks oli hinnata VKG tänase äritegevuse ja tulevaste investeeringute tervikmõju Eesti majandusele. Hinnati VKG mõju Eesti sisemajanduse kogutoodangule, tööhõivele, väliskaubandusbilansile ja maksutulule, vahendas BNS.

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa sõnul on kontserni põlevkiviõli väärtusahela äritegevuse aastane mõju praegu Eesti SKP-le 132 miljonit eurot. Rohumaa ütles neljapäeval pressikonverentsil Tallinnas, et VKG-l endal on 1700 töötajat Ida-Virumaal ning koos äritegevuse kaudse ja kaasneva mõjuga saab tööd ligi 3200 inimest.

PwC Advisorsi juht Teet Tender ütles, et VKG põlevkiviõli tootmise äritegevus toob aastas riigile maksutulusid 29,4 miljonit eurot, mis moodustab 0,6 protsenti Eesti 2010. aasta kogu maksutulust.

VKG juhatuse liikme Jaanus Purga sõnul toodab praegu kontsern töötaja kohta keskmiselt 100.000 eurot lisandväärtust, mis on plaanis kahekordistada 2020. aastaks.

Purga ütles vastusena BNS-i küsimusele, et Eesti ja Ameerika Ühendriikide vahel sõlmitud põlevkivialase koostööleppe suhtes on VKG praegu vaatleval positsioonil. "Me USA-sse laieneda ei kavatse," ütles Purga.

VKG osales Purga sõnul eelmises, neli aastat kestnud koostööprogrammis aastail 2000–2003. Ta märkis, et selle programmiga võitis Eesti pool tagasiside järgi vähem, kui algul oodati.

Purga sõnul kavatseb VKG laienemisega importida Eestisse teadmisi. "Need teadmised jäävad Eestisse ja teevad meid tugevamaks – mitte ainult VKG-d, see laieneb ka Eesti ülikoolidele ja seotud insenerifirmadele," ütles Purga.