Põlevkivitööstus on keemiatööstuse suurim haru ja põhimõjuga. Seega kui langeb põlevkivisektor langeb ka keemiatööstuse üldine näitaja.

Põlevkivitööstus on suunatud peamiselt ekspordile ja selle toodete hinnad on otseses sõltuvuses naftast, mis on eelmisest aastast kaotanud peaaegu poole oma väärtusest. See langus on täpselt samavõrra mõjutanud ka meid. Lisaks mõjutab VKG äritegevust keskkonnamaksu- ja aktsiisipoliitika ning ka vallandunud ressursikriis. Nimetatud faktorite tõttu konserveeriti VKG-s eelmise aasta detsembris kaks õlivabrikut ning tootmismahud olid vastavalt uuele turuolukorrale kohandatud.

Eestis toodeti 2014. aastal umbes 770 000 tonni põlevkiviõli. VKG põlevkiviõli toodang oli 433 000 tonni ehk sellest 57%. Jooksva aasta 6 kuuga oleme tootnud umbes 232 000 tonni, mis on 13% võrra rohkem kui 2014. aasta sama perioodil. Juhul kui VKG ei oleks olnud sunnitud sulgema kahte õlivabrikut eelmise aasta lõpus oleksid meie toodangu numbrid olnud esimesel poolaastal veelgi suuremad. Toodangu mahud on stabiilsed tänu uute Petroter tehnoloogial töötavatele õlitehastele. Taaskäivitatud vabriku ja uue kolmanda Petroteri õlitehase käivitamisega 2015. aasta septembris planeeritav toodangumaht on kuni 500 000 tonni.

Tootmine sõltub kindlasti ka ressursist. Tõsi, et täna on siiani põlevkivi defitsiit vaid VKG õlitööstuses. Teise konserveeritud põlevkiviõlivabriku taasavamine oma kaevanduse kivi peal võtab kaua aega ja suuri lisainvesteeringuid. Loomulikult oleme seetõttu väga huvitatud Eesti Energialt põlevkivi sisseostust, seda enam, kui hetke turuseis ei võimalda neil kogu oma kaevevõimekust ära tarbida. Kui Eesti Energial on olemas kaevurid ja tehnika, siis peaks olema võimalik jõuda kokkuleppele vastastikku sobivas põlevkivi hinnas. Täna meile pakutud hinnatase kahjuks ei võimalda hetke õli turu hindadega seisvat vabrikut taaskäivitada.

Meie tänane müügigeograafia on päris lai. Põlevkiviõli ja peenkeemia tooteid ekspordime peaaegu 30 riigisse. Meie toodang ei ole massturu pakkumine. Meil on pikaajalised lepingulised kliendid, kellele toodangut müüme. Käsitletud perioodil ei olnud märkimisväärseid kõikuvusi.