Viru Keemia Grupp (VKG) otsustas nafta hinna jätkuva alanemise tõttu konserveerida Kiviter-tehnoloogial töötavad põlevkiviõli vabrikud. Otsus jätab tööta 500 inimest, ettevõtte iga neljanda töötaja.

Kuigi töötukassale on tänavuseks aastaks eraldatud 177 miljonit eurot ja ei vaevle just rahapuuduses, on valitsus otsustanud analüüsida, kas koondatute aitamiseks peaks küsima abi Euroopa globaliseerumisfondist.

Globaliseerumisfond asutati 2007. aastal eesmärgiga taotleda abi juhtumite korral, kus inimesed on kaotanud töö seetõttu, et maailma kaubanduses on globaliseerumise ja ülemaailmse majanduskriisi tõttu toimunud olulised muutused. Kuigi suuri koondamisi on Eestis olnud palju, ka viimasel ajal, pole Eesti seni kunagi fondist raha küsinud.

Fondis on üldjuhul tingimus, et tööst peab jääma ilma vähemalt 500 töötajat. „Kriisi ajal kaalus Eesti tõsiselt fondi kasutamist, kuid analüüside tulemusel leidsime, et Eestil ei olnud võimalik neid vahendeid kriteeriumite tõttu taotleda," märkis sotsiaalministeeriumi meedianõunik Oskar Lepik. 2014. aastast kehtivad uued tingimused, mis on Eestile soodsamad.