VKG Kaevandused on saatnud oma vastuväited keskkonnaministeeriumile ja esitas need ka esmaspäeval toimunud loa menetlemise teemalisel avalikul arutelul, teatas BNS.

VKG Kaevandused väitis, et Eesti Energia Kaevandustel ei ole seadusest tulenevat eelisõigust teiste Uus-Kiviõli põlevkivikaevanduses põlevkivi kaevandamise luba taotlevate isikute ees ning Eesti Energia Kaevandused ei vaja oma põlevkivi kaevandamise ja Eesti Energia kontserni ettevõtete tarbimise vajaduste rahuldamiseks täiendavalt Uus-Kiviõli põlevkivikaevanduse põlevkivi varusid.

„Lähtudes kehtivatest õigusaktidest, tuleb Uus-Kiviõli põlevkivikaevanduses põlevkivi kaevandamiseks esitatud lubade taotluste suhtes kohaldada nende taotluste esitamise ajal kehtinud maapõueseaduse sätteid ja kuna on esitatud mitu taotlust, siis korraldada enampakkumine,“ märkis VKG Kaevandused. „Eelnõu käesoleval kujul on õigusvastane ja rikub VKG subjektiivset avalikku õigust,“ lisas VKG.

Uus-Kiviõli kaevandusluba soovivad endale kolm ettevõtet. Ministeeriumi ette valmistatud loa väljastamise otsuse eelnõusse on kirjutatud loa saajaks Eesti Energia Kaevandused, kuid ministeeriumi esindaja selgitusel ei tähenda see, et loa saab tingimata just nimetatud ettevõte. Kui ministeerium peaks otsustama loa väljastada, saab ta selle anda ühele ettevõttele, kuna kaevanduse osadeks jagamine pole võimalik.

VKG ja Merko Ehituse enamusomanik Riverito esitasid taotluse kaevandusloa saamiseks Uus- Kiviõli kaevanduses samal päeval – 2004. aasta 20. detsembril. Eesti Energia Kaevandused esitas loataotluse kuu aega hiljem ehk 2005. aasta 21. jaanuaril.

Keskkonnaministeeriumi maapõue osakonna spetsialist Ave-Õnne Õnnis ütles BNS-ile, et praegu pole võimalik öelda, millal ministeerium loa väljastamise osas otsuse teeb. Olukorra muudab keeruliseks asjaolu, et kaevandamisluba taotlevad korraga kolm firmat.

Keskkonnaministeeriumi teate kohaselt on Uus- Kiviõli kaevanduse mäeeraldise pindala 6261 hektarit, seal paikneb ligi 208 miljonit tonni kaevandatavat põlevkivi. Kaevanduse maksimaalne aastatoodang võiks olla kuus miljonit tonni.