Ministeerium oli loa eelnõusse kirjutanud loa saajana Eesti Energia tütarfirma Eesti Energia Kaevandused, teatas BNS.

VKG avalike suhete juht Julia Aleksandrova selgitas, et VKG esitas taotluse Uus-Kiviõli kaevandamisloa saamiseks varem kui Eesti Energia Kaevandused. Kuna taotluse esitas kokku kolm firmat ehk lisaks VKG-le ja Eesti Energia Kaevandustele ka Merko Ehituse enamusomanik Riverito, pidanuks riik korraldama loa väljastamiseks toonase seadusandluse kohaselt konkursi.

Aleksandrova sõnul pole VKG nõus sellega, et riik kavatseb kaevandamisloa Eesti Energia Kaevandustele väljastada ilma põhjaliku analüüsita selle kohta, kes ja milleks põlevkivi vajab ning kasutab. VKG-l on olemas samuti põhjalik plaan põlevkiviõli tootmise laiendamiseks. Riik ei tohi loa väljastamisel eelistada ühte äriühingut teisele, sõnas Aleksandrova.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive kinnitas eelmisel reedel, et Eesti Energia Kaevandustel on seadusandlusest tulenev õigus Uus-Kiviõli kaevandamisloale, kuna osa seniste lubadega antud kaevandamisvõimalusi ammendub.

VKG ja Merko Ehituse enamusomanik Riverito mõlemad esitasid taotluse kaevandusloa saamiseks Uus-Kiviõli kaevanduses 20. detsembril 2004. Eesti Energia Kaevandused esitas loataotluse kuu aega hiljem ehk 2005. aasta 21. jaanuaril.

Keskkonnaministeeriumi teate kohaselt on Uus- Kiviõli kaevanduse mäeeraldise pindala 6261 hektarit, seal paikneb ligi 208 miljonit tonni kaevandatavat põlevkivi. Kaevanduse maksimaalne aastatoodang võiks olla kuus miljonit tonni.