Venemaa suurima naftatootja Rosneft juht Igor Setšin teatas, et firma ei kavatse OPECi soovitusel lõpetada või peatada nafta toomist, kirjutas Reuters. Tema sõnul on väga raske sundida Vene firmasid külmutama nafta tootmist koostöös OPECiga selleks, et tõsta nafta hinda.

Samas president Vladimir Putin teatas esmaspäeval Maailma Energia Kongressil, et Venemaa on valmis ühinema OPECi kokkuleppega, et vähendada tootmist tagamaks energiaturul stabiilsuse.

"Miks me peaksime seda tegema," küsis Setšin, kes on tundud oma OPEC-i vastaste vaadete poolest. Rosnefti on maailma suurim börsil olev naftafirma. See on 70% ulatuses riigi omanduses ning toodab 40% Venemaa naftast.

Tema sõnul ei saa samuti olla kindel, et osad OPECi riigid nagu Iraan, Saudi Araabia ja Venezuela külmataksid oma tootmise, sest nafta hinna tõus üle 50 dollari barreli kohta muudaks USA naftamaardlate projekti kasumlikuks.

Siiani ei ole OPECi ja Venemaa koostöö naftaturu stabiliseerimisel vilja kandnud. Nafta hinnad tõudis esmaspäeval peale Putini kommentaari, kus ta avaldas lootust, et kaheaastast hinnalangust on võimalik peatada.