Ühinenud Meiereid ja veterinaarinspektsioon lubasid eile alustada koostööd võisõja lõpetamiseks, kuid esialgu ei loobunud inspektsioon aegunud importvõi tagasisaatmise või hävitamise nõudmisest.

Ühinenud Meiereide avalike suhete juht Ene Nobel ütles, veterinaar-inspektsioon ja Ühinenud Meiereid on üksteise avaliku süüdistamise etapist edasi jõudnud ning otsivad tekkinud olukorra lahendust. Nobeli sõnul lubas Ühinenud Meiereid tuua inspektsioonile kõik importvõi kõlblikkust tõendavad dokumendid, millele inspektsioon saaks oma töös tugineda.

Samas jätkab vandeadvokaat Maria Mägi Nobeli kinnitusel dokumentide koostamist, et veterinaarinspektsioon ettevõtte maine kahjustamise pärast kohtusse kaevata. "Loodame, et ei pea kohtu poole pöörduma, aga kui muud üle ei jää, teeme seda," ütles Nobel eile.

Veterinaar- ja toiduinspektsiooni peadirektor Ago Pärtel ütles, et inspektsioon sai Ühinenud Meiereidelt nende tegevuse kohta rahuldava selgituse, kuid ei kavatse piimanduskontsernile seatud piiranguid lõpetada. "Asjaolude selginemiseni kehtivad kõik Ühinenud Meiereide suhtes rakendatud piirangud ja keelud edasi," lausus Pärtel.

Veterinaarinspektsioon peatas möödunud nädalal Ühinenud Meiereide Põlva ettevõtte ekspordiloa ja kontserni impordiloa.

Inspektsioon nõuab tolliladudes oleva aegunud importvõi tagasisaatmist ning riiki sisse tollitud või hävitamist või ümbertöötamisvõimaluste leidmist.

Pärtel ütles, et veterinaarinspektsioon selgitab nädala-kahe jooksul välja, milleks on Ühinenud Meiereid importvõid kasutanud ja kuhu või on liikunud.

Seejärel tehakse otsus sanktsioonide pikendamise või lõpetamise kohta. "Praegu on võimatu öelda, milline on lõpptulemus," sõnas ta.