“Julianusele on tööd seoses majanduskriisiga juurde tulnud, nõuete maht on aastataguse ajaga kasvanud ligikaudu 15 protsenti ja nõuete arv on kasvanud umbes 30 protsenti,” ütles Julianus Inkasso juhatuse esimees Karl Mitt arileht.ee-le.

Kuigi nõuete maht on kasvanud, on ettevõtte käive jäänud aasta esimestel kuudel samale tasemele, mis eelmisel aastal samal ajal.

“Põhjus on selles, ja mida oma töös igapäevaselt tunnetame, et võlgnikel on alates sügisest olnud rahalisi vahendeid vähem kasutada kui enne seda, see tähendab, võlgnikel on täna raha käes vähem, millest oma kohustusi täita,” rääkis Mitt.

Ettevõtete võlad kasvavad

Intrum Justitia tegevdirektori Ivar Tammemäe sõnul on väga oluliselt kasvanud ettevõtete vahelised võlanõuded.

Kui 2007. aasta alguses oli kasv olematu, siis käesoleva aasta alguses on võlanõuete arv kasvanud võrreldes 2006. aasta algusega 2,7 korda.

„Juba 2008. aasta sügisel ja eriti käesoleva aasta alguses on selgelt näha trendi, et need ettevõtted, kes igapäevaselt kasutasid pankadest saadud käibekrediite ja -vahendeid, on täna sunnitud eksisteerimiseks kasutama oma äripartnerite vahendeid ehk on tarnijatele võlgu,“ lausus Tammemäe.

Märkimist väärivad ka rahvusvahelised võlanõuded, mis Instrum Justitias on selle aasta alguses näidanud eelmise aasta algusega võrreldes 79 protsendi suurust kasvu.

Kõige enam võlaprobleeme on viimastel aastatel olnud ehituse ja transpordi valdkonnas.“Tänasel hetkel on raske üheselt nimetada siiski nn probleemseid tegevusalasid, kuna nende kasv on olnud kiire igas tegevusalal,“ sõnas Tammemäe.

Töötus toob võlgu juurde

Üle ega ümber ei saa eraisikute tarbijalaenudest, millest olulisimaks on SMS-laenu võtmisest tekkinud võlad.

„Paljud eraisikud kustutasid osaliselt oma võlgnevusi 2008. aasta eest saadud tulumaksu tagastustest. Täna on oht, et SMS-laenud võivad osutuda paljudele töökoha kaotanud eraisikutele nn ajutiseks õlekõrreks, kust võimalik saada krediiti igapäevasteks kulutusteks või olemasolevate probleemidega toimetulemiseks,“ nentis Tammemäe.

Mitti sõnul pole eraisikute vastased muud nõuded veel hüppeliselt kasvanud – kasv jääb viie protsendi piiresse. “Aga trend on ka nende osas selgelt kasvav – just alates sellest aastast ning kui vaadata üldisi töötuse numbreid, siis teisiti ei saakski see olla,” ütles Mitt.

Mitt tunnistab, et rahade sissenõudmine on muutunud keerulisemaks ja nõuab ettevõtete puhul kohati “loomingulisemat lähenemist”, kuna võlaahelad on pikemaks muutunud.

Eraisikutel võib esialgu abi olla nn headel aegadel kogutud vara müügist. Inkassofirmad aga otseselt vara kallale minna ei saa. “Majanduse headel aegadel on inimesed endale kindlasti n.ö vara kogunud ning seetõttu on ka, mida võtta, kuid see on rohkem kohtutäiturite tööga seonduv,” sõnas Mitt.