Endine Wallenium Grupp lasi pankrotti minnes korstnasse ligi 21 miljonit krooni tarnijate ja võlausaldajate raha, ettevõtte juhtimisel läks pankroti äärele Thulema mööblivabrik.

Vaid kolm aastat tagasi esinesid noored ja säravad ettevõtjad Endrus Arge, Sparry Kivilo ja Henri Rüüsak Soome vallutajatena. Neile kuuluv Wallenium Grupp olid koos põhjanaabrite Puustelliga ostnud Eesti ühe tuntuma, Thulema mööblivabriku. Soome suurima büroovaheseinte tootja HSL Elementsi äriüksuse ostuga samal aastal saadi suuri-maks büroovaheseinte tootjaks Soomes ja Baltimaades.

„Me ei tee alati põhjalikke majanduslikke arvutusi, aga tunne peab olema õige,” selgitas Wallenium Grupi tegevjuht Endrus Arge ajakirjas Director toona. „Meil on paljud asjad firmas aususe peale mängitud.”

Nüüd otsivad saneerijad miljonite kroonide suuruse katteta võlakoormaga Thulemale päästerõngast. Endist Wallenium Gruppi, praeguse nimega Vaheseinatehast juhib pankrotihaldur Toomas Saarma, kes on avalikkusele rohkem tuntud riigireetur Herman Simmi vara müümisega.

Samal ajal on loodud kohustustest vaba uus ettevõte Wallenium OÜ, mis jätkab sarnaste vaheseinte tootmist nagu pankrotis kõrbenud grupp. Pankrotistunud Wallenium Grupi tarnijaid ärritab, et uus Wallenium nõuab tarnijatelt pika tähtajaga järelmaksu, justkui midagi poleks juhtunud – juriidiliselt pole Wallenium OÜ küll Wallenium Grupiga seotud.

Samad tegijad

Möödunud suvel kihutas mööda jahtunud sisustusturuga Eestit üks kuum meteoriit – Vaheseinatehas –, kostitades sisustuse tellijaid ülisoodsate pakkumistega. Ettevõtjad Arge, Kivilo ja Rüüsak olid andnud Wallenium Grupile pärast kümne aasta pikkust tegutsemist uue nime. Osaühingust Wallenium Grupp sai Vaheseinatehas OÜ tänavu märtsis.

Kolm päeva hiljem nimetati üks riiulifirma ümber Wallenium OÜ-ks ning selle omaniku ja juhina pandi kirja Wallenium Grupi endine projektijuht Arbo Kuivari. Kaubamärk Wallenium ise aga kuulub alates 2002. aastast Rüüsakule ja Argele.

Wallenium OÜ jäi vaikselt oma aega ootama. Samal ajal jätkas Vaheseinatehas materjalide tellimist pahaaimamatutelt tarnijatelt, kes tundsid oma klienti Wallenium Grupina ning turu madalseisu tõttu ei juurelnud nimevahetuse üle, nõustudes pikkade järelmaksutähtaegadega.

Ent kui teised vaheseinade valmistajad ootasid lõpptellijatega tehtud tehingutelt kõigest paariprotsendist vaheltkasu, siis Vaheseinatehase pakkumised olid konkurentide väitel nendest kohati kuni kolmandiku võrra odavamad. Kõik see toimus vaid mõni kuu enne pankroti väljakuulutamist. „See on normaalne viis turustada,” selgitas Arge Ärilehele. „Sama (Walleniumi – toim) kaubamärgi müüjaid on nii Soomes kui ka Balti riikides.

Tänavu oktoobri alguses toimus tehing, mille üksikasju osalised ei taha avaldada. Thulema mööblivabrikus sai Walleniumi-poiste enamusaktsiate omanikuks advokaadibüroole Glimstedt Straus ja Partnerid registreeritud OÜ Plaudering. Vandeadvokaat Ilmar Strausi sõnul esindab tema büroo klienti, kes soovib varju jääda.

Septembris oli Thulema nõukogu esimehe kohalt taandunud Arge, kelle asemele astus Sampo panga ettevõtete panganduse direktor Indrek Puskar. „Thulema on Sampo panga klient ja ma ei saa klienti kommenteerida,” põhjendas vaikimist Puskar. Tavaliselt määrab nõukogu esimehe just enamusaktsionär.

12. oktoobril kuulutati välja Vaheseinatehase ehk endise Wallenium Grupi pankrot. Thulema oli selleks ajaks pankrotipesast eraldatud. Võib-olla polekski Walleniumi võlausaldajatel olnud Thulema aktsiatest palju loota, sest ka mööblivabriku katmata kohustused on suured.

Thulemal pretensioone pole

Pankrotistunud ettevõtte võlausaldajad kaaluvad nüüd Vaheseinatehase juhatuse liikmete vastutusele võtmist, sest kahtlustavad ettevõtte pahatahtlikku tühjaks pumpamist. Nii väidab vaheseinu ja mööblit tootva Nordsellersi juhataja Rene Rahnu.

Vaheseinatehas, mille juhatuse liige on lisaks pankrotihaldurile praegu veel vaid Sparry Kivilo, võlgneb Nordsellersile ligi 1,4 miljonit krooni. „Ma ei usu, et me midagi pankrotipesast kätte saame, kuid sellegi poolest kaalume koos teiste võlausaldajatega äriseadustikust tulevat juhatuse liikme vastutuse kasutamist,” ütles Rahnu.

Nordsellers müüb sellest hoolimata uuele Walleniumile kaupa. „Paha maitse on suus, aga nendega koostööd teeme, sest olukord on raske,” selgitas Rahnu. „Kuid oleme ettevaatlikud ja kaupa teeme vaid ettemaksuga.”

„Mulle tundub, et Vaheseinatehas lõi suvel turul laineid, kui tellis väga ohtralt kaupa ja müüs toodangut alla omahinna,” rääkis alumiiniumprofiilide müüja Sapa Profiilide juhataja Raigo Rätsep.

Kuigi Wallenium OÜ-l pole otseseid võlgu, suhtub ka teine tarnija, Sapa Profiilid Walleniumisse ettevaatlikult. „Wallenium OÜ nõuab maksekrediiti väga agressiivselt,” tõdes Sapa Profiilide müügijuht Taavi Saksen, kelle ettevõttele võlgneb Vaheseinatehas üle 300 000 krooni.

Vaheseinatehasele pole pretensioone Thulemal, kellele endine omanik võlgneb samuti üle 300 000 krooni. „Mina ei arva, et Vaheseinatehase omanikud on teinud midagi pahatahtlikult,” ütles Thulema juhataja Tarmo Prikk. „Thulemal on omakorda kohustusi Vaheseinatehase ees ja need on suuremad.”

Wallenium Grupi – Vaheseinatehase saatus paneb nõutult ohkama audiitorifirma Ernst & Young palju näinud veterani Kari Johannes Björki. Mees esindab Thulema nõukogus Puustelli kontserni, sest Soome Ernst & Young nõustas tehase ostu. „Nad ei vedanud välja,” nentis Björk. „Nende võetud riskid olid liiga suured ja tegevus valgus laiali.”

Oma pahameelt ei varja Wallenium Grupi – Vaheseinatehase konkurent, kes peab ettevõtte tegutsemist ebaausaks. „Ettevõtete nimede vahetamine, pankrot ja uue tegevuse alustamine toimusid väga lühikese aja jooksul. Walleniumi nime all kauba pakkumine käib turul uue hooga ja kliendid ei ole aru saanudki, et oli pankrot ja osa võlausaldajatest sai vastu pükse,” rääkis vaheseinade valmistaja Mendali juht Mati Müürissepp. „Kui uus Wallenium müüks ainult intellektuaalset omandit, poleks mul midagi öelda. Kuid seal valmistatakse konkreetset toodet, milleks on vajalikud erilised töövahendid, millega tegutses Wallenium Grupp.”

Wallenium Grupis olid ülesanded jaotatud nii, et müügidirektor Kivilo kandis visionääri rolli, Arge juhtis arengut, Rüüsak aga jälgis finantsseisu.

Rüüsak on läbi aegade olnud seotud üheteistkümne ettevõttega. Wallenium Grupi – Vaheseinatehase pankrot on kolmas, millega Rüüsaku nimi seostub.

Pankrotihaldur Toomas Saarma Ärilehe küsimustele ei vastanud.

Kommentaar

OÜ Vaheseinatehas

juhatus

Artikkel kubiseb valeväidetest, oletustest ja põhjendamatutest emotsioonidest. Kinnitame, et OÜ Vaheseinatehas pankrot ei ole olnud pahatahtlik, ühtegi varaobjekti ei ole ettevõttest välja kanditud ning kõik kohustused ja õigused on OÜ Vaheseinatehas realiseerinud võimalikult parimal viisil, arvestades tollel hetkel valitsenud olukorda. Rõhutame, et OÜ Vaheseinatehas pankrot ei mõjuta mitte ainult võlausaldajaid, vaid ka meie eraisikutena olema kaotanud sissetuleku, ettevõtte ja luhtunud on pikaajalise pingutuse tulemus. Pankrotini viis eelkõige ja ainult ehitussektoris toimunud drastiline likviidsuskriis, mis ei võimaldanud ettevõttel enam oma kohustusi täita ja põhjustas sellele püsiva maksejõuetuse.

Kommentaar

Tanel Ermel

Põhja maksu- ja tollikeskus

Pankrotimenetluses saab võlausaldajate nõuete laekumise perspektiivi hinnata pärast vastavasisulisi toiminguid ja otsuseid.

Maksunõude rahuldamata jätmise korral on maksuhalduril õigus pöörata nõue pankrotimenetluse väliselt halduskorras juhatuse / vastutavate isikute vastu, kui on esinenud juhtimisvigu või asjaolusid, kus äriühingu maksejõuetus on tekitatud tahtlikult või hooletusest. Lisaks analüüsib amet võimalikku ettevõtte üleminekut ning perspektiivi ülemineku menetluse kaudu maksunõue rahuldada.