Aasta algul riigilt Püssi puitlaastplaatide kombinaadi erastanud aktsiaselts Repo on end puidutarnijate ees võlgadesse mässinud. Metsatööstusfirma AS Roger edastas advokaadibüroo Lepik ja Luhaäär kaudu 26. oktoobril Kohtla-Järve linnakohtule taotluse Püssi tehase omanikfirma pankroti väljakuulutamiseks.

Rogeri kommertsdirektor Siim Sillamaa ütles, et hoolimata korduvatest meeldetuletustest ja lubadustest on puitlaastplaaditootja suutnud Ida-Virumaale saadetud puidu eest Rogerile maksta vaid osaliselt. Tema sõnul on Püssi tehas võlgu veel mitmele puidufirmale, nagu MoDo Mets, Türi Mets, Raix jt.

"Rogeri arved seisavad maksmata augustist alates," rääkis Sillamaa. Repo oli varem lubanud tasuda kogu võlasumma Rogerile 25. oktoobriks, mille kohta esitati ka garantiikiri. Osaliselt kanti raha küll üle, kuid poolik lahendus Rogerit ei rahuldanud ning firmat esindav advokaadibüroo saatis pankrotihagi avalduse eelmisel nädalal kohtule edasi.

20 töötajaga Roger nõuab nüüd ligi 900 töötajaga Püssi tehaselt ka viiviseid, mille sissenõudmisest ta võla kokkulepitud tasumise korral oli valmis loobuma. Puidutarned katkestas Roger laastplaaditootjale juba mitme nädala eest.

Kuigi peamiselt hooldusraietega tegelev Roger ei ole Püssi tehase ainus võlausaldaja, pole teised firmad, kellega tehase vastne omanik tasumata arvete pärast pahuksisse on läinud, pidanud seni vajalikuks Rogeri sammu järgida. Sillamaa ei leidnud aga, et hagi ühine esitamine oleks midagi oluliselt muutnud. "Hiljemalt võlausaldajate koosolekul saame ikka kokku," arvas ta.

Sillamaa sõnutsi ületab Eesti puiduturul hetkel pakkumine oluliselt nõudluse, vastasel korral ei oleks suhetes Püssiga praegust olukorda tekkida saanud.

Rootsi metsanduskontserni MoDo siinsele tütarfirmale AS MoDo Mets võlgneb Püssi tehas ligi pool miljonit krooni ning MoDo Metsa direktor Urmas Rahneli sõnutsi on firma arved tasumata alates juulikuust. Ka tema on kuulnud lubadusi vastavalt rahalaekumistele võlg osaliselt tasuda. Kuigi MoDo põhitegevuseks on hoopis puidu vahendamine Rootsi emafirmale, hindas Rahnel Püssi tehasesse kinnijäänud summat küllalt suureks, et asja ise kohapeale uurima minna.

Kohtla-Järve linnakohtust ei osatud veel eile öelda, millal Rogeri pankrotihagi seal arutusele tuleb, kuid kinnitati avalduse laekumist. Püssi tehase esindajad, kellega Eesti Päevaleht kontakteerus, loobusid asja omapoolsest kommenteerimisest.

Erastamisagentuur müüs RAS-i Püssi PPK varad aktsiaseltsile Repo käesoleva aasta jaanuaris. Repo pidi nende eest maksma 20 miljonit krooni ja ühtlasi üle võtma tootmisettevõttel tekkinud 25 miljoni kroonise võla. Viimane koosnes lepingu sõlmimise hetkel võlgnevusest 123 eri firmale, kelle hulgas oli ka mitmeid puidufirmasid. Investeeringute ega tööhõive osas Repo enesele mingeid lepingulisi kohustusi kaela ei saanud. Erastamisagentuuri andmeil on Repo 20 miljoni järelmaksuga tasumisel seni korralikult graafikus püsinud.

300 000 kroonise aktsiakapitaliga AS-i Repo omanik on selle juhatuse esimees Rein Kuusmik.

ARGO IDEON