Regionaalminister Toivo Asmerile on kütmata korterite tõttu abipalve saatnud kümmekond omavalitsust. Toasoojaga on raskusi näiteks Ida-Virumaal Kohtla-Järvel, Narva-Jõesuus ja Püssis, Pärnumaal Tootsis ning Tartumaal Kallastel. Ministri nõunik Aarne Veedla tunnistas Postimehele, et ei tea kaugeltki kõiki hädalisi paiku nimetada.

Ühegi lasteaia ega kooli kütmata jäämisest regionaalministril seni teateid pole. Rahandusminister Siim Kallas ütles soojaprobleemide käes vaevlevatest omavalitsustest kuuldes, et valitsus vaatab kõik rahataotlused väga kriitiliselt üle, sest raha on vähe.

Riigilt abi paluvad omavalitsused on kindlad, et ei suuda omal jõul ega oma rahaga kütteprobleeme lahendada. “See ei ole ühe omavalitsuse, vaid terve Eesti probleem, ” ütles Kallaste linnapea Georgi Gorjunov. ” Ükski inimene ei suuda sooja eest maksta 3000 krooni kuus, aga just nii suur arve vastaks tegelikele kuludele,” lisas ta.

Kohtla-Järve Viivikonna linnaosa elanikke ähvardavad talveks kütmata jäävad korterid, sest linnavalitsus pole suutnud leida raha soojusettevõttele AS Entex Soojus 800.000 krooni suuruse võla tasumiseks. Viivikonna linnaosa vanema Ülo Kullamaa sõnul peaks Viivikonna kütteprobleemile kiiremas korras lahenduse leidma linnavalitsus koos valitsusega.

Ka Kohtla-Järve linnapea Jüri Kollo ütles, et valitsus ei tohi jääda ükskõikseks olukorras, kus enamik Ida-Virumaa elanikest on töötud ega suuda arveid tasuda.

Veedla ütles, et Kohtla-Järve on oma muredes ise süüdi ning valitsusel pole tarvidust sekkuda.