Üle poole küsitletud ettevõtetest ei ole rahul maksmata jäänud arvete sissenõudmiseks vajaliku seadusandliku baasi tõhususe, raha- ning ajakuluga.

Keskmine maksetähtaeg Eesti firmade väljastatavatel arvetel on 20 päeva ning keskmine raha laekumise aeg alates arve väljastamise kuupäevast nii firmade kui ka eraisikute puhul 29 päeva. Lepinguga fikseeritud maksetähtaja möödudes on veidi üle 40% arvetest veel tasumata. 60 päeva möödudes on tasumata veel üle 10% arvetest.

“Samas on maksekultuur võrreldes varasemate aastatega paranenud. 2000. aastal tehtud uuringu kohaselt viivitasid Eesti firmad arvete tasumisega keskmiselt 14 päeva. Arvete keskmine maksetähtaeg on aga pikenenud 17 päevalt 20 päevale,” ütles Intrum Justitia juhataja Ivar Tammemäe..

60 protsendil ettevõtetel on likviidsusprobleemid. Iga kuues ettevõte tunnistab, et kardab tõsiselt oma püsimajäämise pärast. Ligi 70% ettevõtetest hindab võlgade sissenõudmiseks vajalikku seadusandlikku baasi ebapiisavaks nii tõhususe kui ka ajakulu osas.

www.epl.ee