Volkswagen on juhtunu suhtes alustanud ka sisejuurdlust, vahendas Reuters. „Mul on väga kahju, et me oleme murdnud meie klientide usaldust,“ ütles autofirma juhatuse esimees Martin Winterkorn.

Volkswageni esindaja kinnitas, et USA ametnike poolt neile süüks pandav rikkumine vastab suures piirdes tõele ning nad teevad olukorra lahendamiseks igakülgset koostööd.

Ühendriikide keskkonnaameti (EPA) sõnul on paljudes Volkswageni grupi diiselmootoritega sõidukites kasutusel tarkvara, mis vähendab heitgaaside emissiooni tehnoülevaatuse ajaks, kuid kui autoga igapäevaselt sõidetakse, siis lukustub kontrollmehhanism lahti ning autode heitgaaside emissioon tõuseb kõrgemale kui normid ette näevad.

Kui sellise tarkvaraga autoga tegi igapäevaseid sõite, siis võis heitgaaside emissioon ulatuda üle 40 korra kõrgemale, kui USAs reeglite järgi lubatud on.

Autofirmat võib oodata 37 500 dollari ehk umbes 33 000 euro suurune trahv iga sellise tarkvaraga müüdud auto eest. Alates 2008. aastast on Volkswagen AG müünud USAs 482 000 potentsiaalselt probleemse tarkvaraga diiselmootoriga Volkswagenit ja Audit.

Kui kõik need autod peaksid osutuma sarnase emissiooni optimeerimise süsteemiga varustatuks, siis võib see petuskeem tähendada Volkswagenile 16 miljardi euro suurust väljaminekut.