“Meile on taotlusi esitanud mitmed õiguse valdajad – Kalev, Saaremaa Liha- ja Piimatööstus, Tallinna Karastusjoogid, Võru Juust ja paljud teised, kokku üle viiekümne taotluse,” ütles tolliameti kontrollitalituse juhataja Urmas Järg. “Ettevõtted soovivad, et nende autoriõigused oleksid tagatud. Meie ülesanne on pidada rikkumiskahtlusega kaubad kinni, mille järel annab õiguse valdaja rikkumisele oma hinnangu. Selgub, kas ta soovib õigusi konkreetsel juhul kaitsta või ei,” lisas ta.

Eelneb taotlus. Järgi sõnul on kõikidele tolli avastatud autoriõiguste rikkumistele eelnenud ettevõtte kui õiguste valdaja taotlus.

Suvel kontrollis tarbijakaitseamet Tallinnas Nõmmel ja keskturul juustu kvaliteeti. Leedu päritolu juustu müüdi Saaremaa, Saare ning Atleet Saaremaa nime all, mistõttu müüjad said tuhandekroonised rahatrahvid.

Saaremaa Liha- ja Piimatööstuse direktori Ahti Viilupi sõnul on Saaremaa juustul geograafiline patent. “Saaremaa juustu võib toota ainult Saaremaal. Seda võib ka keegi teine toota, kuid ainult Saaremaal,” ütles ta.

Viilup ei kritiseeri juustu maaletoojaid. “Ärimeestel on õigus Leedust juustu siia tuua, seal on selle tootmine odavam, mistõttu ka hind on soodne. Kuid kahtlemata häirib see meie põllumajandustootjaid,” ütles ta.

Viilupi sõnul on uppuja päästmine uppuja enda asi ning konkurents paneb kõik paika. Varem müüs Saaremaa Liha- ja Piimatööstus Estover juustu, kuid tänu patendile võib ta veel vaid lao tühjaks müüa.

Alates eelmisest nädalast on Epiima toodetel uus logo, kollaste juustega piiga asendatakse võilillega. “Meie närvilisel juustuturul püütakse turustada tuntud kaubamärkide abil. Kuna meie tarbijakaitse ja kõlvatu konkurentsi regulatsioon on liiga liberaalne, siis müüakse Leedu ja Poola juustu Eesti juustu pähe,” ütles Epiima juhatuse esimees Jaanus Murakas.

Õnnelik petetud kujul. “Kuna Poola rakendab juustuekspordi toetusi, on importjuust siin odavam ning tarbija on õnnelik petetud kujul,” lisas ta. Muraka sõnul on uue logo eesmärk eelkõige ennast identifitseerida.

AS Kalevi suhtekorraldusjuht Ruth Roht ütles, et Kalev esitas tollile avalduse juba aprillis. “Lähtudes intellektuaalset omandit rikkuva kauba sisse- ja väljaveo tõkestamise seadusest palus Kalev tolliametil rakendada meetmeid meie kaubamärgiõiguste rikkumiste ennetamiseks ning pidada kinni intellektuaalset omandit rikkuv kaup. Tolliamet rahuldas meie taotluse,” ütles Roht.

Kalevi komme võltsitakse nimede all Karakum, Anneke, Oravake, Barbariss, Linnupiim, Merekivid jt.

Tunnustatud Eesti Maitse projektijuhi Ave Lukase sõnul on juba aastaid firmadel võimalus kvaliteedi ja kodumaisuse tõestuseks kaubale panna ka pääsukese- või ristikumärk. “Pääsukesemärk tähendab kvaliteetset kodumaist toodet, ristiku oma tähendab kvaliteetset Eesti toodet, mille tooraine ei pruugi kodumaine olla. Märgid on tootjale müügiabiks,” ütles ta.