Kui võlgnik ei täida oma varalisi kohustusi, siis võidakse kas hagimenetluse või pankrotimenetluse teel pöörata sissenõue tema varale, st võlgniku vara arestida ja maha müüa võlausaldajate nõuete rahuldamiseks.

Juriidilise isiku vara võidakse täies ulatuses maha müüa. Füüsilisest isikust võlgnike korral ei ole lubatud tema vara võõrandada täies ulatuses. Vara loetelu, millele ei saa pöörata sissenõuet füüsilisest isikust võlgnike puhul, on toodud tsiviilkohtupidamise seadustiku lisas nr 2 (RT I 1993, 31/32, 538). Selliseks varaks on järgmine vara.

Töövahendid ja tööriistad, samuti sellised raamatud ja muud esemed, mis on hädavajalikud nii võlgniku kui ka perekonnaliikmete kutsealaseks tegevuseks. Kuid ka neid võidakse maha müüa, kui võlgnikul on kohtuotsusega keelatud vastaval tegevusalal tegutseda. Võõrandamisele ei kuulu ilukirjandus näiteks siis, kui võlgnik on kirjandusteadlane, kellele ilukirjandus on kutsealase tegevuse vahendiks.

Põllumeestest võlglaste puhul ei saa sissenõuet pöörata põllumajanduses vajaliku inventari, samuti järjekordseks külviks vajaliku seemne ja uue saagini või karja väljalaskmiseni vajaliku loomasööda suhtes. Ka jäetakse alles üks lehm, lehma puudumisel üks mullikas. Kui pole lehma ega mullikat, siis jäetakse alles üks lammas või siga. Sundvõõrandamisele ei kuulu ka kodulinnud.

Võõrandamisele kuuluvad kõik väärismetallist valmistatud esemed (välja arvatud abielusõrmused) ja esemed, millel on kunstiväärtus. Küll ei kuulu aga võõrandamisele hädavajalikud koduse majapidamise ja isiklikud tarbeesemed. Sellistena ei kuulu võõrandamisele iga isiku kohta üks tool ja voodi või kushett. Kogu perekonna kohta jäetakse alles üks söögilaud, riidekapp, külmkapp, lihtne raadio ja kirjutuslaud. Samuti ei võõrandata neid köögi- ja sööginõusi= d, mis on vajalikud igapäevaseks kasutamiseks. Samuti ei kuulu võõrandamisele hädavajalikud suve- ja talveriided, jalanõud, pesu ja voodipesu iga isiku kohta. Küll kuuluvad aga müümisele näiteks aknakardinad, vaibad, lühtrid jne. Sundvõõrandamisele kuuluvad ka televiisorid.

Võõrandamisele ei kuulu lastetarbed ja eluhoonete kütmiseks vajalik kütus üheks kütteperioodiks.

ära müüa ei saa toiduaineid, mis on vajalikud võlgnikule ja tema perekonnale üheks kuuks. Kui võlgnik või tema perekond tegeleb põhiliselt põllumajandusega, siis jäetakse alles toiduained kuni uue lõikuseni. Raha jäetakse alles iga ülalpeetava kohta ühe minimaalpalga, s.o praegu 680 krooni ulatuses.

Esitatust nähtub, et võlgade sundsissenõudmise korral võib võlgnikule ja tema perele allesjääv vara olla minimaalne.

Albert Paltser, EMI professor