Viis aastat tagasi registreeris patendiamet n-ö vorstimärkidena tuntud Lemmiku ja Doktori omanikeks Kikas Kaubanduse OÜ, mis tollal tegutses Järlepa Kaubanduse nime all, kirjutab ÄP Online.

Väikefirma sai patendiameti otsusega ainuõiguse Lemmiku ja Doktori kaubamärkidele mitte ainult vorstil, vaid ka lihal ja teistel lihatoodetel nagu näiteks pasteet, kotletid, lihapallid, lihapirukaid ning erineval moel töödeldud broileriliha.

Tollal aastas umbes 300 tonni doktori- ja 50 tonni lemmikvorsti tootnud Rakvere Lihakombinaat kaebas patendiameti otsuse tööstusomandi apellatsioonikomisjoni. Komisjon menetles Eesti suurima vorstitootja kaebust üle kolme aasta ja lahendas piinliku olukorra nii, et kuulutas Lemmiku ja Doktori tooteliikideks.

Harju maakohtu andmetel nõuab Kikas Kaubanduse OÜ praegu Rakvere Lihakombinaadilt õiguse tunnustamist kaubamärgile.

Eestis puudub hetkel praktika, kus üldkasutatavad kaubamärgid kuuluksid Lihaliidule, Põllumajandus-Kaubanduskojale või mõnele muule erinevaid tootjaid ühendavale organisatsioonile.

Seadus kaitseb kaubamärki vaid taotleja määratud tooteklasside lõikes. Nii on kaubamärk Lemmik registreeritud ka paberile, kontoritarvetele, raamatutele ning lemmikloomatoitudele, kus ta kuulub firmadele Woodware Systems ja Baltazar Trading.

Lisaks taotlevad Baltmilk ja Eesti Pakendid IP Lemmiku registreerimist piimale ja piimatoodetele, kohvile, teele, leivale-saiale ja muudele toiduainetele. Registreerimistaotlused on hetkel menetluses. Paar aastat tagasi soovis Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla registreerida Lemmikut ka alkohoolsetele jookidele, kuid ses osas on kaubamärgimenetlus lõpetatud.

OÜ Kikas Kaubanduse asutajateks olid Rein Hünerson ja Eero Lass, kes kaubamärkide registreerimise ajal juhtisid Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtet AS Linnulihatooted. Praegu kuulub Kikas Kaubandus võrdsetes osades asutajatele, Andres Ottisele ning osaühingule Melanell.