Kaks omavalitsust kavatsevad luua ASi Võru Vesi baasil ühise veefirma, et selle kaudu osaleda keskkonnaministeeriumi koostatavas ja suuresti ELi ühtekuuluvusfondi poolt rahastatavas projektis „Emajõe ja Võhandu piirkonna vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimine ja laiendamine”.

Projekti raames investeeritaks Võrru ja Antslasse üle 150 miljoni krooni. Sellest 96 miljonit kuluks Võru Kirumpääl asuvate reoveepuhasti, kanalisatsioonipumplate ja -kollektorite uuendamiseks ning veevärgi laiendamiseks kuni viie kilomeetri ulatuses.

Antslas kuluks 59 miljonit krooni kogu linna veevärgi väljavahetamiseks ning laiendamiseks. See võimaldaks kõigil linlastel puhast vett ja kanalisatsiooniteenust kasutada.

Et oma rahataotlus keskkonnaministeeriumi juhtimisel tehtava, mitut maakonda hõlmava ühisprojektiga liita, tuli asjast huvitatud omavalitsustel saata hiljemalt selle nädala esmaspäevaks ministeeriumile volikogu ühise vee-ettevõtte rajamise otsus ning garantiikiri omaosaluse tasumise kohta.

Nagu kinnitas keskkonnaminister Villu Reiljan, jäävad dokumendid esitamata jätnud omavalitsused projektist välja. „Edaspidi kaasame projekti vaid omavalitsused, kes on nõus vee-ettevõtte loomise ja selles projektis osalemisega,” kirjutas Reiljan jaanuaris Antsla vallavalitsusele saadetud kirjas.

Ühisfirma loomise mõte peitub käibemaksus: äriühing saaks projekti rahastamiseks tehtud kulutuste pealt käibemaksu tagasi. Kui investeeringuid teeb kohalik omavalitsus, maksu ei tagastata.

„Oleme kõik teinud,” kinnitas Antsla vallavanem Tiit Tõnts. Vallavolikogu otsustas 16. märtsil osaleda ühises äriühingus ja tasuda projekti maksumusest kümme protsenti, mis Antsla puhul tähendab 5,9 miljonit krooni deponeerimist.

Võru volikogu aga otsustas eelmisel nädalal info nappusele viidates aja maha võtta ning Antslaga ühisfirma moodustamist mitte arutada.

„See on poliitiline otsus,” ütles ASi Võru Vesi juhataja Margus Sinimäe. „Kui poliitikud otsustavad, et 96 miljonit pole vaja, siis ma ei tea…” Sinimäe sõnul eeldaks projektis osalemine Võru volikogult üksnes viie miljoni krooni laenamist, sest teise viis miljonit krooni on valmis laenama Võru Vesi.