Elektrivõlg ähvardas Antsla valla elanikud veest ilma jätta

Eesti Energia ähvardas eile jätta osa Võrumaast külma ja sooja veeta, kanalisatsioonita ning osaliselt elektrita, sest Antsla valla pumbajaamu haldav AS Vesikaar on elektri eest võlgu ligi 270 000 krooni. “Kui Eesti Energia oleks oma ähvarduse täide viinud, oleks praegu Kobela, Vana-Antsla ja Lusti üle 1100 inimese kodu, lasteaed, kaks koolimaja ilma joogivee ja kanalisatsioonita ning rivist oleks väljas ka Antsla linna kanalisatsioon,“ ütles Antsla vallavanem Tiit Tontsi.

Vesikaare teenindada on ligi 40 objekti, mille hulgas on pumbajaamad, mõningate elamute üldelekter ja tänavavalgustus. “Alustasime enne lõunat ükshaaval objektide väljalülitamist ning (eile – toim.) öösel on osad Kobela ja Vana-Antsla tänavad ilma elektrita,” ütles Võru elektrivõrkude müügijuht Andrei Denissov.

Olulisi pumbajaamu eile veel välja ei lülitatud, sest Vesikaar maksis 40 000 krooni võlast. Mõneks tunniks võeti elekter ära ka Vana-Antsla Põllutöökoolilt. “Neljapäeval jätkame Vesikaare ning vallavalitsusega läbirääkimisi ning kui nad maksma ei hakka, viime oma ähvarduse täide,” ütles Denissov. Tema sõnul on AS Vesikaar Eesti Energiale võlgu eelmise aasta märtsist saati.

Vesikaare pearaamatupidaja Sirje Salla sõnul on firma võlg 108 000 krooni, ülejäänud summa moodustavad viivised. Tema sõnade kohaselt on sellest nüüd 40 000 krooni makstud ning ülejäänud 68 000 krooni lubas maksta vald.

Töötud hoiduvadmaksudest

Vallavanema jutu järgi tekkis võlg pärast elektrienergia kallinemist, kui inimesed ei suutnud enam tasuda tänaseks välja lülitatud Kobela elektroodkatlamaja liialt suureks paisunud kulusid. “Kobelas elab väga palju töötuid ning kui riik muutis toetuste maksmise korda, loobusid paljud maksude maksmisest,” ütles Tonts. “Makse mitte maksta on kujunenud paljudele põhimõtteks,” lisas ta. Valla elanike kommunaalteenuste võlg on 1993. aastast saati paisunud 500 000 kroonini.

Vald plaanib olukorra leevendamiseks katlamajad erastada ning sõlmida inimestega otselepingud.

Eesti Energia pressiesindaja Toomas Kääni sõnul ähvardasid võrulased Kaitseliidu appi kutsuda, kui neil elekter välja lülitatakse. “Elekter on samasugune kaup nagu toit, seetõttu ei kavatse Eesti Energia Võrumaa sotsiaalsetest probleemidest hoolimata võlgu korstnasse lennutada,” ütles Käen.

Kolm suurvõlglastelektrita

Eesti Energia ähvardas eile 12 suuremal võlglasel elektri välja lülitada, kui nad kohe ei tasu võlga või ei jõua ettevõttega maksegraafikus kokkuleppele.

Eile jättis Eesti Energia kolm ettevõtet elektrita: pankroti äärel oleva Tallinna puidutööstuse AS ERAK Grupp, kelle võlg on 281 012 krooni, 100 000-kroonise võlaga Ida-Viru firma Asso Ehitus ning endises Paide Lihakombinaadis tegutseva AS-i Paide Fermer.

Eesti Energia teatas märtsi lõpus, et alustab otsustavat tegutsemist elektri kommertskadude vähendamiseks, elektrivõlgade likvideerimiseks ja elektrivarguste tõkestamiseks, lülitades võlgnikud vooluvõrgust välja.