Reutersi teatel kohtub Setšin täna OPECi ametnikega, et anda neile mõista – Venemaa on valmis nafta tootmist või eksporti kokku tõmbama, kui OPECi (Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon) maad teevad sama.

Alates juunist on nafta barreli hind kukkunud 30 protsenti 80 dollari tasemele. Praegused hinnad on tunduvalt madalamad kui see mitmetele OPECi liikmetele ja nende rivaalidele, nagu näiteks Venemaa, meeldiks.

Sel neljapäeval toimub OPECi kogunemine ja naftaturu analüütikute oletused, mida seal otsustatakse, on seinast seina – ühed pakuvad, et hindade „elustamise“ nimel järgneb tootmismahtude oluline kärpimine, teised on arvamusel, et vähendamine saab olema tagasihoidlik ja kolmandad pakuvad, et mingit kokkutõmbamist ei tule.

Osade analüütikute hinnangul tuleb selleks, et stabiliseerida nafta hinda ja vältida järgmise aasta esimeses pooles ähvardavat ületootmist, vähendada toodangut 1,5 miljonit barrelit päevas.

OPECi suurim liige Saudi Araabia hoiab turuosalisi oma kavatsuste osas aga endiselt pimeduses. Diplomaatilised ja turuga seotud allikad ütlevad, et Saudi Araabia on valmistunud selleks, et hoida nafta barreli hind 70-80 dollari tasemel kuni aasta.

Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi ütles Viinis ajakirjanike küsimustele vastates, et see pole esimene kord, kui turul on ülepakkumine.

Fakt, et al-Naimi saabus Viini kolm päeva enne OPECi kogunemist, viitab allikate hinnangul sellele, et ta valmistub pikkadeks läbirääkimisteks teiste ministritega ja sealhulgas arvatavasti ka Setšiniga, kes on ka isiklikult Venemaa tegevuse tõttu Ukrainas USA sanktsioonidega pihta saanud.

Vene ajaleht Kommersant kirjutas eile, et Venemaa on väidetavalt valmis vähendama järgmisel aastal oma naftatootmist umbes 300 000 barreli võrra ja ootab OPECilt vastutasuks 1,4 miljoni barreli suurust kärbet. Selline stsenaarium oleks omakorda meelepärane Venetsuelale ja Iraanile, kes tahavad, et Saudi Araabia oma tootmist koomale tõmbaks.

Moskva suhted OPECiga läksid hapuks 2000. aastate alguses. Analüütikud on skeptilised, et Moskva ettepanek nüüdki OPECile huvi pakub.

„Moskva avaldused OPECile… ei ole just eriti usaldusväärsed,“ kommenteerisid analüütikud.