Sigade suurenenud suremuse tõttu kontrollis VTA muude põhjuste kõrval ka sigade Aafrika katku esinemist Saaremaal asuvas enam kui 2000 seaga farmis.

Esmaspäeva õhtul võeti võimaliku haiguse tuvastamiseks seafarmist proovid, mis saadeti laborisse. Proovide tulemused andsid aga kinnituse kõige kardetumale stsenaariumile: Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis on sigade Aafrika katk. Nakkuse leviku tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

"Loomulikult olime valmis halvimaks ja meil on selge ette kokkulepitud tegutsemiskava taudikolde likvideerimiseks," ütles VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Taudipunkti ümber on kehtestatud ohustatud ja järelevalvetsoon, kuhu ei jää ühtegi seapidamiskohta.

AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ning toimetab korjused loomsete jäätmete käitlemise tehasesse Väike-Maarjas. Esialgsete plaanide järgi kestavad tööd laupäevani.

Kalda sõnul algas juhtumi uurimine seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Tänase hommiku seisuga on farmis alates reedest hukkunud 48 siga. Proove võeti nii hukkunud kui elusatelt sigadelt ning kokku tuvastati 21 seakatkule positiivset proovi.

Eesti Maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringu käigus välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda.

"Kuigi saartel pole varem sigade Aafrika katku leitud, tuleb nii metsas kui farmides täie tõsidusega järgida bioohutusnõudeid," sõnas Kalda.

"Saaremaa ja Hiiumaa on siiani ainsad Eesti maakonnad, kus Euroopa Komisjon pole kehtestanud piirangutsoone, kuid selle juhtumi tulemusel kehtestatakse asjakohased piirangud. Mis ulatuses piirangud tulevad, on vara spekuleerida ja seda otsustab Euroopa Komisjon," ütles Kalda.

Saaremaal ei ole varem seakatku diagnoositud metssigadel ega kodusigadel.

Sel aastal kuues puhang

Tegemist on selle aasta kuuenda sigade Aafrika katku puhanguga kodusigadel. 2016. aastal on sigade Aafrika katk diagnoositud kokku viies farmis: kolmes Jõgevamaa, ühes Järvamaa ja ühes Lääne-Virumaal asuvas seafarmis. Tänasest lisandub nimekirja ka Saaremaal asuv seafarm.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Ravi puudub ja taudi edasise leviku tõkestamiseks tuleb sead hukata.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.