Ühtegi haigusjuhtu nendest tööstustest leitud listeeriatüvedega aga tuvastatud ei ole.

Riigikogu liige Peeter Ernits (EKRE) teatas sotsiaalmeedia vahendusel, et tema käsutusse on jõudnud andmed, et Soomes on praegu kaks listeeriapuhangut, neist üks puudutab bakteritüve ST155 ja teine ST37. Mõlemad levivat ka kolmes Eesti kalatööstuses: ST155 Vettelis ja ST37 Poseidonis ja Avectras ning listeeriapuhang kestvat juba kolmandat aastat. Ernitsat pahandas, et nende ettevõtetega midagi ette ei võeta, samas kui M.V. Wool on otsustatud kinni panna, kuigi nende tehastes pesitsev ST1247 pole tänavu haigusjuhtumeid põhjustanud.

VTA selgitas ERR-ile, et kumbagi tüve – ei ST155 ega ka ST37 – saa seostada konkreetsete ettevõtetega, sest seda tüve on leitud ka teistest toidugruppidest.

Täiendavate selgituste käigus ilmnes, et lisaks kalatöötlejatele on listeeriat avastatud ka Linnamäe Lihatööstusest ja tänavu suisa kahel korral kahelt eri tootelt. Bakter tüvega ST37 avastati VTA järelevalve käigus võetud proovidest. 27. veebruaril laborist tulnud positiivne listeeriaproov oli võetud põdraliha äkisest ja 6. novembri oma külmsuitsu põdrasingist.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Linnamäe Lihatööstus alustas tegevust 1987. aastal, tegu on ühe esimese erakapitalil loodud lihatööstusega Eestis. Ettevõtte tootmine asub Läänemaal Lääne-Nigula vallas. Lihatööstuses toodetakse aastas tuhat tonni lihatooteid.

Äripäev kirjutas septembris, et lihatööstuse ostab ära suurärimees Margus Linnamäe ettevõte UP Invest, tänaseks on ettevõte tema omanduses. UP Investiga samasse kontserni kuulub ka lihatoodete ettevõte Lihasaaduste Wabrik.

Linnamäe Lihatööstuse käive on viimasel kolmel aastal jäänud 4,6 kuni 5,6 miljoni euro vahele. Ettevõte on väga kasumlik, ajavahemikus 2016–2018 on kasuminumber jäänud 500 000 ja 600 000 euro vahele.