Tänavu kolmandas kvartalis langes Venemaa SKP aasta taguse ajaga võrreldes 4,1 protsenti, samas kui eelmises kvartalis kukkus see 9,2 protsenti.
Venemaa töötleva tööstuse määr näitas septembris esmakordselt viimase 14 kuu jooksul kasvutrendi. VTB analüütikute sõnul ilmestab kukkumise aeglustumine majanduse taastumist, vahendas Bloomberg.
"Analüüsid näitavad turutingimuste paranemist ja klientuuri kasvu," nentis VTB panganduskontserni kuuluva VTB Capitali analüütik Svetlana Aslanova.
Venemaa keskpank on alates aprillist kärpinud seitse korda oma intressimäärasid ja valitsus on rakendanud majanduse turgutamiseks abimeetmeid.

Teenindussektor kasvab
Kui tööstustoodangu määr näitas teises kvartalis 10,9-protsendilist langust, siis juunis peatus see ootamatult, mis omakorda tõi analüütikute ja poliitikute seas kaasa kerge optimismi. Majanduse aktiivsuse indeks tõusis kuu jooksul 52,2 punktilt 54-ni, märkides majanduse taastumise kiirenemist.
Venemaa jaemüügimaht võib järgmisel aastal suureneda 5,3 protsenti, kui sissetulekute suurenemine lubab tarbijatel rohkem kulutada, märkis Renaissance Capital oma avalduses.
Analüütikute sõnul jääb olukord teenindussektoris endiselt keeruliseks, sest augustis kukkusid müüginumbrid aasta taguse ajaga võrreldes 9,8 ja juulis 8,2 protsenti, pealegi on kärbitud töökohti.
"Üldine olukord selles sektoris sundis selle aasta algul ettevõtteid veel tegema palgakärpeid ja vähendama töötajate hulka," lisas Aslanova.
Rootsi mööblitootja IKEA teatas, et nende müüginumbrid kasvasid augustis Venemaal kiremini, kui mujal maailmas. Maailma suuruselt teine mänguasjatootja Hasbro Inc. avas septembris Moskvas oma filiaali, pidades Venemaad võtmetähtsusega turuks.

Venemaa taotleb rahvusvahelist laenu
Venemaa taotleb Maailmapangalt kuni 4 miljardi dollari (45 miljardit krooni) suurust laenu, vahendas Russia Today.
"Me oleme huvitatud lihtsast ja kättesaadavast laenust, aga see sõltub tingimustest," märkis Istanbulis Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja Maailmapanga kohtumisel viibiv Venemaa rahandusminister Aleksei Kudrin.
Kudrini sõnul on laenuga seotud aspektid veel lahtised, kuid vastav leping võidakse sõlmida lähikuudel.
"Venemaa on mõistetavalt heas olukorras," tõdes Maailmapanga Venemaa esinduse juht Claus Rohland.
Kuna kolmandas kvartalis suurenes Venemaal tööjõunõudlus põllumajandussektoris, kukkus riigi töötusmäär augustis seniselt 8,3 protsendilt 7,8 protsendini. Venemaa statistikaameti andmetel on Venemaal tööta 6 miljonit inimest. VTB Capitali peaökonomisti Aleksandra Evtifijeva arvates jätkub töötuse kasvutrend endiselt.
"Viimane jääb ainsaks teguriks, mis võib pärssida lähiaja optimistlikke prognoose," selgitas ta.
Venemaa valitsus prognoosib, et SKP võib tänavu kukkuda 8,5 protsenti, kuid järgmisel aastal võib see kasvada 1,6 protsenti. IMF-i prognoosi järgi kukub Venemaa SKP tänavu 7,5 protsenti ja kasvab järgmisel aastal 1,5 protsenti. Venemaa valuutareserve oli eelmise kuu lõpus 412,7 miljardit dollarit (4,3 triljonit krooni).