30. augustil 1930 sündinud Warren Edward Buffetti rahateenimise soov lõi välja juba kuueaastaselt kui ostis vanaisale kuulunud toidupoest 6 pudelit Coca-Colat 25 sendi eest ja müüs siis need omakorda ükshaaval maha, teenides igalt pudelilt 5 senti vahelt.

Maailma parimaks investoriks peetav Buffett on värvikas kuju, kellest on nii humoorikaid kui tähelepanuväärseid lugusid rääkida kuhjaga.

Nii näiteks vahetas Buffett alles 89-aastaselt oma nuputelefoni iPhone'i vastu välja. „Mu klapiga telefon on nüüd lõplikult läinud," tunnistas Buffett. Varem 20-dollarilise Samsung SCH-U320 fänn Buffett kasutab nüüd Apple viimast iPhone 11.

Buffett on olnud pikaaegne klapitelefoni kasutaja, seda vaatamata sellele, et tema firma Berkshire Hathaway on Apple'i suuruselt kolmas aktsionär.

Buffett on ka filantroop ning 14 aasta jooksul on ta annetanud oma varandusest 37 miljardit dollarit heategevuseks. Ta on inspireerinud ka paljusid teisi rikkureid märkimisväärset osa teenitud varandusest ära annetama.
Miljardärid Buffett ja Bill Gates pärast Berkshire'iüldkoosolekut pinksi mängimas. Kauaaegsed sõbrad mängivad siiani koos ka bridži.

Igal aastal teeb ta Berkshire'i aktsionäridele põhjaliku ülevaate ettevõtte käekäigust ja oma tõekspidamistest nii investeerimises kui elus üldiselt. Näiteks kommenteeris ta tänavu avaldatud aruandes ka USA presidendivalimisi. „Ma ei arva, et parim idee on teatada, et ma hääletan valimistel teise miljardäri poolt,” ütles sagedamini demokraatide kui vabariiklaste poolt hääletanud Buffett.

Tänavune pöördumine aktsionäride poole oli aga väga erinev eelmistest, sest Buffett teatas, et tema ja tema kauaaegne äripartner Charlie Munger on valmis investeerimisfirma juhtimist üle andma noorematele, hiljuti firma juhatusse edutatud Gregory Able'ile (57) ja Ajit Jainile (67).

Buffett jutustas kirjas loo, kuidas kunagi sai tema 80. eluaastates sõber Joe Rosenfield kohalikult ajalehelt ärritava kirja. Seal paluti talt eluloolist informatsiooni tulevase surmateate tarvis. Joe ei vastanud. Kuu aega hiljem sai ta samalt ajalehelt sama kirja, märkega "Kiire!"

„Me oleme Charliega juba ammu jõudnud tsooni „Kiire”, mis pole meile just hea uudis,” kirjutas Buffett seekordses kirjas aktsionäridele. „Kuid Berkshire’i aktsionärid ei pea muretsema, teie firma on meie lahkumiseks täiesti valmis.” Nad tõid esile väga pragmaatilise põhjuse, miks nad tahavad, et Berkshire’il läheks ka tulevikus hästi. Nimelt on Mungerite ja Buffetti perekonnal peaaegu kogu varandus Berkshire’i aktsiates.

Warren Buffett (vasakul) ja Charlie Munger läinud aastal Berkshire Hathaway aktsionäride üldkoosoleku raames toimunud ostupäeval. Kapitalistide Woodstockiks nimetatud investorite palverännakul demonstreerivad investeerimisässad, et tarbivad ettevõtte ühe investeeringu, Coca-Cola toodangut.

Kasv 2,7 miljonit protsenti

Ettevõttel on investeerimine läinud päris kenasti. 1965. aastast läinud aastani on Berkshire Hathaway kasum aktsia kohta kasvanud 2,7 miljonit protsenti, ent USA aktsiaturg (koos dividendidega) 20 000 protsenti. Ettevõte teenis mullu hiiglasliku 81,4 miljardi dollarilise aastakasumi, mis koosnes 24 miljardi dollarilisest ärikasumist, 3,7 miljardi dollarilisest realiseeritud kasumist ja 53,7 miljardi dollarilisest realiseerimata kapitalikasvu väärtuse suurenemisest.

Buffetti investeerimiskirjades on kamaluga tarkuseteri
Viimati kirjutas Buffett oma legendaarses pöördumises investoritele järgmist:

  • Ära osta aktsiat seetõttu, et arvad, et aktsia hind tõuseb. Kui ostad aktsiat, siis peaksid võtma märkmepaberi ja panema sinna täpselt kirja, miks plaanid investeerida just sinna ettevõttesse. Kui väga tahad, võta teine paberitükk ja kirjuta sinna oma ennustus, kuhu aktsia hind liigub.
  • Kui ostad aktsiat, siis sa ostad äri. Inimesed saavad aktsiatehingu üle otsustada igal sekundil, arvates, et see on midagi muud, kui investeerimine füüsilisse ärisse, nagu poodi või farmi. See pole erinev.
  • Millisesse ettevõttesse investeerida? Kompaniid peavad tegevuseks vajamineva kapitali pealt teenima korralikku tootlust. Teiseks, äri peavad juhtima võimekad ja ausad juhid. Äri peab olema saadaval mõistliku hinnaga.
  • Üksikaktsiad võivad pakkuda indeksist paremat või halvemat tootlust. Varasemast tootlusest pole kasu tulevaste tulemuste prognoosimisel. Algajad investorid peaksid üksikaktsiate asemel vaatama pigem madalate kuludega indeksifondidesse, mis on vähem riskantsed.
Buffett on aidanud aja jooksul päästa mitmeid ettevõtteid nagu General Electric või Goldman Sachs. Nimekirja kuulub ka mootorrataste sünonüüm Harley Davidson.