Eile avalikustas Eesti tarkvaraturu liider Webmedia Group, et on löönud käed Poolast pärit Kesk- ja Ida-Euroopa riskikapitalifondiga Enterprise Investors. Tehinguga saab fond endale 36 protsenti osalusest tarkvara arendamisega tegelevas ettevõttes ning investeerib selleks 110 miljonit krooni.

Webmedia grupi juhatuse esimehe Priit Alamäe sõnul otsustati kaasata lisakapitali toetamaks ettevõtte kasvuplaane. „Tänu sellele kapitalisüstile suudame veelgi agressiivsemalt laieneda välisturgudel ning võtta ette suuri projekte, mis vajavad palju käibekapitali,” rääkis ta.

Otsivad kiireimat arengut

Juhatuse esimees märkis, et ettevõtte toodetel on turgu ennekõike uues Euroopas, Aafrikas ning Aasias ning sinna ettevõte laienebki, kuna need regioonid arenevad lähima 20 aasta jooksul kõige kiiremini. „Meil on selge eesmärk olla oma nišis turuliider, kui me räägime riigirahanduse juhtimisest. Läbimurde tahame saavutada ka e-tervise vallas,” rääkis Alamäe.

Alamäe sõnul on ettevõtte üheks eesmärgiks laienemine Pärsia lahe riikidesse. Hiljuti arendas Webmedia välja Katari riigiportaali. „Oleme mõnes mõttes suutnud teha ajalugu, sest see oli tõenäoliselt kõige täpsemalt tähtajaks valminud projekt seal üldse. Tahaksime seal kindlasti kanna maha panna,” rääkis ta.

AS-i Webmedia juhi Taavi Kotka sõnul annab investeering võimaluse astuda suuri samme juba nüüd, mitte kasvada orgaaniliselt aasta-aastalt väikeste sammudega. „Meie valdkonna turg on üha kasvav, see kasvab veel vähemalt neli-viis aastat. Kuigi meile võib Eestis tunduda, et kõik on valmis, et midagi pole enam teha, siis tegelikult see nii ei ole,” rääkis Kotka.

Enterprise Investorsi juhatuse liige Rafal Bator rääkis, et fondil ei ole eesmärki osalust ettevõttes lähemal ajal kasvatada. „Osaluse suurus ettevõttes on meie jaoks teisejärguline, kõige tähtsam on meie jaoks ettevõtte areng,” märkis Bator. Tema sõnul piisab investeeritud summast ettevõtte arenguks kaheks aastaks. „Kui lisarahastust peaks vaja minema, oleme valmis ettevõtet toetama,” ütles ta.

Webmedia on Eesti suurim tarkvaraettevõte.

Fond kaalub veel investeeringuid

•• Investeering Webmediasse oli riskikapitalifondi Enterprise Investors esimene osaluse ost Eestis.

•• Fondi juhatuse liikme Rafal Batori sõnul ei plaani nad IT-valdkonnas rohkem investeeringuid teha. Küll aga kaalutakse investeeringuid teistesse valdkondadesse. „Ent praegu ei saa me ühtegi konkreetset ettevõtet nimetada,” sõnas Bator.

•• 20-aastase ajalooga Enter-prise Investors on Kesk- ja Ida-Euroopa suurimaid riskikapitalifonde. Fond on investeerinud üle 1,3 miljardi euro 120 ettevõttesse eri tööstusharudes, sealhulgas 20 IT-firmas.

•• Näiteks omatakse 40 protsenti osalusest arvutitarkvara kaitsega tegelevas ettevõttes AVG Technologies. Praegu on fondil investeeringuid 29 ettevõttes.