Eelmise nädala lõpus allkirjad saanud tehingu järgi müüsid ASi Toom Tekstiili senised aktsionärid Illimar Toom ja Innar Susi neile ettevõtete kaudu kuulunud enamusosaluse. Ostjaks on Smart Production Nordic OÜ, kes koondab gruppi pikaajalise tootmis- ja tekstiilitööstuse kogemusega investoreid. Tehingut rahastab Coop Pank, kuid poolte kokkuleppel tehingu hinda ei avalikustata.

Ettevõtte ostnud investorite gruppi esindab eelmisel sügisel Wendre tehase juhi kohalt lahkunud ja alates tänavu maist Toom Tekstiili tegevjuhina töötav Vahur Roosaar, kes jätkab pärast tehingut ka ettevõtte juhatuse esimehena.

Viljandist pärit Roosaar töötas Toom Tekstiilis ka aastatel 2001-2002. Lisaks Roosaarele hakkab Toom Tekstiili juhatusse kuuluma ka Peep Armväärt, kes on samuti varasemalt pikaajaliselt Toom Tekstiilis töötanud. Investorite gruppi kuuluvad veel Marko-Rollin Põdra ja Urmas Tiru.

Toom Tekstiil asutaja Illimar Toomi sõnul sündis tal otsus ettevõte müüa, kuna soovib keskenduda muudele tegevustele. „Olen kindel, et ettevõte sai kogenud ja selge nägemusega uued omanikud, kelle juhtimise all tegevus nii jätkub kui kasvab. Müügi eeltingimuseks oli meie poolt, et tootmist Viljandis ja Abja-Paluojas ei lõpetata ning sellise kinnituse on uued omanikud andnud," ütles Toom.

Vahur Roosaare sõnul ei ole plaanis ettevõtte tegevuses järske ümberkorraldusi teha, kuid teatud uuendused on tootmises ja müügis vajalikud. „Kavatseme jätkata tekstiiltoodete valmistamist nii Eesti turule kui ekspordiks. Meie eesmärk on paari aastaga ärimahtusid kahekordistada ja muuta Toom Tekstiil kasumlikumaks. Lisaks tänastele äridele tahame keskenduda ka suuremat lisandväärtust loovatele toodetele ja klientidele. Loomulikult nõuab see edasisi investeeringuid nii tehnoloogiasse, arendusse, inimestesse kui ka protsessidesse.

Eesti tootjatel võib olla keeruline konkureerida globaalse masstootmisega, kuid meie võimalus on kasutada ära siinseid tugevusi: toota kvaliteetsemalt ja targemini. Eriti Põhjamaades on Eesti tekstiil- ja mööblitooted tuntud oma kõrge kvaliteedi poolest ja see loob meile ekspordivõimalusi. Minu ja Peebu jaoks on tegu varasemasse töökohta naasmisega, seekord juba ka omaniku tasandil," ütles Roosaar.

Alates 1995. aastast tegutsev AS Toom Tekstiil on üks juhtivatest kodutekstiili, madratsite ja mittekootud materjalide tootjatest Eestis. Ettevõtte annab hetkel tööd kokku 230 inimesele, neist ca 155 Viljandis ja 75 Viljandimaal Abja-Paluojal.

2018. aastal oli Toom Tekstiili käive 13 miljonit eurot, kasum on jäänud viimastel aastatel siiski tagasihoidlikuks - eelmisel aasta veidi üle 92 000 euro, üle-eelmisel 22 614 eurot.

Ettevõtte peamised turud on täna Saksamaal, Austrias, Soomes, Eestis ja Leedus.