Microsofti operatsioonisüsteem Vista on enamikus uutes Eestis müüdud arvutites. Ordi arvutimüüja Mart Võsumägi täpsustab, et ärikasutajate puhul on Vista ja eelmise põlvkonna operatsioonisüsteemi Windows XP suhe pooleks, kodukasutajatel on aga Vista juba selges ülekaalus.

Probleemid Vista kasutamisel võivad tekkida juhul, kui arvuti läheb katki või kasutaja otsustab ise oma arvutit uuendada. Näiteks müüakse kõige rohkem Vistasid eelinstalleerituna. See tähendab, et arvutit ostes on Vista arvutis juba olemas.

Eelistada tuleks karbiversiooni

Kui selline arvuti katki läheb, täpsemalt, arvuti emaplaat üles ütleb, siis Vista uuesti käivitamiseks tuleb pöörduda Microsofti poole. Microsofti Eesti esinduse avalike suhete juht Jaan Vare selgitab, et iseenesest ei võta protseduur kaua aega, kuid kasutajal on vaja siiski tõestada, et probleem on tõepoolest olemas.

Ise oma arvutit parandades võib Vistast ilma jääda. Hulk arvutikasutajaid remondivad ja täiustavad enda arvutit iseseisvalt – vahetavad välja arvutiosasid, et teha seda kiiremaks, paremaks, moodsamaks. Sel viisil emaplaati vahetades peab üldjuhul ostma ka täiesti uue Vista. Mart Võsumägi annabki nõu, et selline isetegija ja -täiustaja tüüp peaks kohe alguses eelistama Vista karbiversioon. Erinevalt eelinstalleeritud Vistast saab karbiversiooni kasutada ka juhul, kui vahetatakse arvutit või emaplaati. Eelinstalleeritud käivitub aga ainult selle masina peal, millega ta kaasa tuli.

Erinevate versioonide hinnavahe on samas mitmekordne. Näiteks maksab K-Arvutisalongis eelinstalleeritud Vista Home Premium (kõige levinum Vista tüüp) 1890 krooni, täpselt sama Home Premiumi karbiversioon aga 5190 krooni.

Samamoodi võib kasutamisprobleeme tekkida, kui mingil põhjusel vahetatakse Vista tagasi XP peale või asendatakse Vista kallim versioon mõne odavama versiooniga.