New Yorgi idaringkonna prokuratuur, mida abistab justiitsministeerium, uurib, kas Timtšenko on läbi USA finantssüsteemi üle kandnud raha, mis on väidetavalt seotud korruptiivsete tehingutega Venemaal, teatasid allikad Wall Street Journalile.

Prokuratuur uurib tehinguid, milles Timtšenko kaasasutatud ja Genfis baseeruv naftaproduktide kaubandusega tegelev firma Gunvor Group ostis naftat Rosneftilt ja müüs selle edasi kolmandatele osapooltele, teatas üks asjaga kursis olev isik, kelle sõnul on uurijad viimastel kuudel nõudnud informatsiooni hindade kohta, mida Gunvor küsis.

Need tehingud tehti enne, kui USA Timtšenko ja teiste Putini liitlaste vastu sanktsioonid kehtestas, kuid nende tehingutega seotud rahaülekanded võivad endast kujutada ebaseaduslikku rahapesu, kui leitakse, et raha on pärit ebaseaduslikust tegevusest, nagu näiteks riigi vara, näiteks nafta, ebaseaduslikust müügist.

Timtšenko ja Rosneft keeldusid asja Wall Street Journalile kommenteerimast.

Gunvor vastas, et neile pole mingist firmat puudutavast juurdlusest teatatud ning Timtšenko kohta, kes müüs oma osa firmas enne USA sanktsioonide kehtestamist maha, nad kommenteerida ei oska. Gunvor teatas, et ei ole ostnud Rosneftilt toornaftat enam kui kaks aastat.

Lisaks sellele uuritakse, kas mingi osa Putini isiklikust varandusest võib olla seotud väidetavalt ebaseadusliku rahaga, teatas üks allikas. USA ametnikud on varem öelnud, et Putinil on investeeringuid Gunvoris.

Timtšenko, kellel on nii Vene kui ka Soome kodakondsus, on endine Nõukogude kaubandusametnik. Ta tutvus Putiniga Peterburis, kui Putin oli seal linnaametnik, ja nad käisid ühes ja samas juudoklubis, kuhu endiselt kuuluvad.

Timtšenko võttis kapitalismi kiiresti omaks ja 2000. aastate alguseks oli ta edukas Vene naftaga kaupleja. Kui Putin võimule tuli, kasvas Timtšenko varandus plahvatuslikult.

Ajakiri Forbes hindab Timtšenko isiklikku varandust enam kui 13 miljardile dollarile. Teise firma, Luksemburgis baseeruva Volga Groupi kaudu kontrollib ta laevandust, raudteesid ja sadamaid ning kaht luksushotelli Prantsusmaal.