Maailma juhtivad kaubandusvõimud tegid täna WTO ministrite kaubandusfoorumil märgatavaid edusamme erisuste lahendamisel infotehnoloogia-alase ülemaailmse vabakaubanduspakti (ITA) sõlmimisel, kinnitas Euroopa Liidu kaubandusvolinik Leon Brittan teispäeval.

USA kaubandusesindaja Charlene Barshefsky kinnitas, et ta on Brittani öelduga nõus, kuid ei soostunud lähemaid kommentaare jagama.

Teistelt suure neliku - USA, Jaapani, Kanada ja Euroopa Liidu esindajailt tulnud kommentaarid lubavad samuti oletada, et nimetatud asjaosalised jõuavad maailma 600 miljardi dollari suuruse tehnoloogiatoodete turu osas vabakaubandusleppeni juba kolmapäeval, nii et jääb aega ka ülejäänud riikidega kokku leppimiseks.

Jaapani arvates ei teki ülejäänud riikidega üksmeele leidmisel siis enam suuri probleeme, kuigi näiteks Malaisia peab ITA lepingut liiga ambitsioonikaks ning väidab, et selleni jõudmine käesoleval nädalal ei ole tõenäoline. Malaisia tööstus- ja kaubandusministri Rafidah Azizi arvates tuleks kokkuleppele jõudmiseks jätkata kõnelusi Genfis.

Malaisia peaminister Mahathir Mohamad ründas täna Kuala Lumpuris teravalt USA-d, heites talle ette kaubandusse mitte puutuvate küsimuste pealesurumist WTO foorumile. Mahathiri sõnul tähendab USA püüe tööalaseid standardeid esiplaanile seada vaid katset õõnestada vaesemate riikide konkurentsivõimet ning jätta neid ilma neile vajalikest investeeringutest.

Praeguse seisuga on WTO konverentsil reedel vastuvõetava deklaratsiooni 20-st peatükist kooskõlastatud 16, kuid raskemad ja "uuemad" küsimused nagu tööstandardid, korruptsioon kaubanduses, konkurentsiprobleemid ja investeeringutemaatika tahavad veel läbivaidlemist.

Reuter-ETA